Gemeente Smallingerland


* | 2011

* | September

* | Acht meter akten digitaal

Acht meter akten digitaal

Openbare akten burgerlijke stand straks digitaal beschikbaar.

De gemeente wil ruim acht meter openbare registers Burgerlijke Stand laten digitaliseren. De laatste jaren is de vraag naar genealogische informatie toegenomen. Zeer geregeld komen mensen op zoek naar informatie uit de archieven bij de gemeente langs. Als gegevens digitaal beschikbaar zijn, scheelt dat beide partijen tijd. De gemeente Smallingerland sluit daarom nu aan bij het project Allefriezen.nl.

Dit project is een paar jaar geleden gestart op initiatief van Tresoar, het Historisch Centrum Leeuwarden en de Provinciale Archiefinspectie. De uitvoering ligt bij Pictura Database Publishing BV uit Heiloo. Pictura haalt de betreffende akten op bij Tresoar, digitaliseert deze en maakt ze beschikbaar via de website van allefriezen.nl.

De website laat zien wat er in de Friese gemeentearchieven, het Streekarchivariaat Noord-Oost Friesland, het Historisch Centrum Leeuwarden en Tresoar is te vinden over alle Friezen, die geboren, getrouwd en overleden zijn in de provincie Fryslân, van de 19e eeuw tot midden jaren vijftig van de vorige eeuw. U kunt op deze site alle openbare registers Burgerlijke Stand bekijken vanaf 1811 tot 1942 van de deelnemende Friese gemeenten, inclusief de gedigitaliseerde akten. Er kan op naam worden gezocht, de akte kan worden ingezien of zelfs uitgeprint. Ook kun je via het scherm bladeren door de registers. Smallingerland doet in elk geval tien jaar mee aan het project. Er is EUR 12.975 excl. BTW uitgetrokken, gebaseerd op 8,65 meter openbare registers Burgerlijke Stand.

Wanneer zijn akten openbaar?

Overlijdensakten uit de Burgerlijke Stand worden openbaar na 50 jaar, de huwelijksakten na 75 jaar en de geboorteakten na 100 jaar. De registers worden in blokken van 10 jaar openbaar gemaakt. Met andere woorden: de geboorten uit de jaren 1903-1912 komen in 2013 beschikbaar, etc.

Klik hier om naar de website te gaan van allefriezen.nl.