Ruimte voor water door één man

Publicatiedatum : 21 september 2011

Patrick van Nel wordt toegesproken door hoogheemraad Cees Mantel.

Dat onze maatregelen om wateroverlast en watertekort te voorkomen noodzakelijk zijn, daarover is iedereen het inmiddels wel eens. Maar op het moment dat wordt gezocht naar locaties om waterbergingen te realiseren, gaan verschillende belangen een rol spelen en blijkt het vaak nog niet zo makkelijk om de noodzaak van meer ruimte voor water echt concreet gestalte te geven. Dit was ook in de omgeving van Wijdewormer een probleem. Totdat de wens van één man en de noodzaak van het hoogheemraadschap een mooie samenwerking opleverde. Patrick van Nek wilde aan het water wonen op een plek waar dat nog niet was en waar wij dat graag wilden realiseren. En dat maakt waterberging Wormerzicht een uniek project, omdat met de hulp van één particulier een probleem in het gebied is opgelost. Waterberging Wormerzicht is vrijdag 16 september officieel geopend.

Achtergrond

Waterberging Wormerzicht is tot stand gekomen omdat in de polder Wijdewormer onvoldoende ruimte voor water aanwezig was. Ter plaatse van boerderij Wormerzicht is in een projectgebied van 22 hectare een meer van 5 hectare aangelegd. Naast de realisatie van het meer wordt er om het projectgebied op het maaiveld een glooiende kade aangebracht. Deze kade zorgt ervoor dat het projectgebied in tijden van wateroverlast vanaf de zuidzijde kan worden volgepompt door een te plaatsen noodgemaal. In tijden van extreme regenval kan het projectgebied hierdoor circa 22 hectare water bergen. Voor het te plaatsen noodgemaal worden op de waterberging voorzieningen getroffen, zodat plaatsing in tijden van overlast snel en tijdig genoeg kan plaats vinden. Voor de afvoer van water in normale omstandigheden, wordt een tweede (kleiner) gemaal geplaatst, dat het water vanuit het projectgebied afvoert naar de ringvaart.

Het normale waterpeil in de polder is 4.60 beneden NAP, het maximale waterpeil als er flink wat water moeten worden geborgen, is 3.80 beneden NAP.

* Uitgebreide fotogalerij (foto's Kenneth Stamp)

Geen gebrek aan belangstellenden bij de feestelijke opening van de waterberging Wormerzicht

Het publiek kon genieten van diverse muzikale en theatrale intermezzo's.
© Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier - Proclaimer