Snijdend Air Berlin reduceert vloot met tien procent

BERLIJN - Air Berlin heeft woensdag details bekendgemaakt van het vorige maand aangekondigde kostenbesparingsprogramma 'Shape and Size'. Met een pakket aan maatregelen wil de Duitse luchtvaartmaatschappij tweehonderd miljoen euro besparen. Zo wil Air Berlin de vloot met tien procent verkleinen.

Air Berlin heeft een aantal doelen gesteld die moeten leiden tot een betere winstgevendheid en prestatiegerichtheid. De focus ligt daarbij op de organisatie van processen, marketing en distributie, kostenreductie, vliegroutes en onderhoud. Met name de optimalisatie van het routenetwerk en vlootstructuur moet volgens Air Berlin een 'substantiële bijdrage' leveren.

Het aantal vliegtuigen in de vloot wordt teruggebracht van 170 nu naar 152 in de zomer van 2012. Het aantal vluchten wordt met slechts vier procent gereduceerd, wat betekent dat de productiviteit per vliegtuig wordt verbeterd met tweehonderd vlieguren per jaar. In een later stadium brengt Air Berlin meer details over de kostenbesparingen naar buiten.

Volgens Hartmut Mehdorn, sinds het vertrek van Joachim Hunold chief executive officer, is er na een kritisch onderzoek geen aanleiding om af te wijken van het bestaande businessmodel. Air Berlin blijft zich richten op de uitbreiding van zijn hubs in Berlijn, Düsseldorf, Palma de Mallorca en Wenen. In het voorjaar van 2012 treedt Air Berlin toe tot luchtvaartalliantie oneworld.

Van onze redactie