Hivos en CNG bundelen krachten voor een klimaatneutrale wereld

Persbericht van Stichting Hivos

Den Haag, 21 september 2011- Hivos en Climate Neutral Group hebben hun krachten gebundeld. Samen geven ze invulling aan het doel om zoveel mogelijk organisaties klimaatneutraal te laten opereren. Dit doel wordt bereikt door reductie en compensatie van CO2-uitstoot met hoogwaardige duurzame energieprojecten.

Kwaliteiten gecombineerd
Hivos heeft decennia lange werkervaring in ontwikkelingslanden, onder meer op het gebied van duurzame energieprojecten. Deze projecten realiseren ontwikkeling door de lokale bevolking toegang te geven tot duurzame energie, zoals groene stroom. Climate Neutral Group begeleidt al meer dan 10 jaar organisaties naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering. De CO2-uitstoot wordt daarbij zoveel mogelijk teruggebracht en de niet te vermijden CO2-uitstoot wordt gecompenseerd door in duurzame energieprojecten te investeren. Vanaf nu kan dit laatste ook met het Hivos biogas project in Cambodja.

"Deze twee werelden komen nu samen", zegt Manuela Monteiro, algemeen directeur van Hivos. "Wij hebben ervoor gekozen om niet meer zelf de zakelijke markt te benaderen voor onze projecten, maar een samenwerkingsverband aan te gaan met de marktleider op dit gebied. Iedereen wint."

"Climate Neutral Group krijgt via Hivos toegang tot mooie duurzame energieprojecten, die tegelijkertijd aan de strengste internationale voorwaarden voldoen en voor lokale ontwikkeling zorgen. Deze samenwerking is dus niet meer dan een logische stap " aldus René Toet, algemeen directeur Climate Neutral Group.

Biogasproject Cambodja
Het biogasproject in Cambodja is ontwikkeld onder de Gold Standard. Dat wil zeggen volgens de strengste internationale voorwaarden en met aantoonbare bijdrage aan lokale ontwikkeling. In dit project zijn biovergisters ontwikkeld voor huishoudelijk gebruik. Het verbranden van hout voor koken en verlichting is hierdoor niet meer nodig. Verlichting en koken wordt nu via biogas mogelijk gemaakt waardoor het inademen van ongezonde rook wordt voorkomen. Tegelijkertijd geeft het de Cambodjaanse families een besparing op brandstofkosten, vermindert het de werklast van het verzamelen van, het toch al schaarse, hout en wordt ontbossing tegengegaan. Een aanzienlijke reductie op de uitstoot van broeikasgassen is gerealiseerd en tegelijkertijd ondervinden de lokale bevolking en de natuur vele voordelen van dit project.

In de toekomst worden ook andere duurzame energieprojecten van Hivos via Climate Neutral Group aangeboden.




Razende Robot Reporter