Rechtbank 's-Hertogenbosch


Twaalf jaar cel en tbs voor moord in Heesch

's-Hertogenbosch , 21-9-2011

De rechtbank 's-Hertogenbosch heeft een 50-jarige vrouw veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor moord op een vrouw in Heesch. Ook moet zij de nabestaanden een schadevergoeding betalen van bijna 5.500 euro.

De vrouw ging op 2 oktober 2010 naar het appartement van het slachtoffer in Heesch. Ze had een rugzak bij zich met onder meer reservekleding, twee scherpe messen, vuilniszakken en wegwerphandschoenen. Ze was vermomd als enquêtrice en belde aan bij de woning van de vrouw. In het appartement ontstond een vechtpartij tussen de vrouwen. De verdachte heeft de vrouw in haar borst- en buikstreek gestoken en als gevolg hiervan is ze overleden.

Volgens de rechtbank heeft de vrouw het slachtoffer met voorbedachten rade om het leven gebracht. Ze heeft haar handelingen zorgvuldig voorbereid en moet er geruime tijd over hebben nagedacht. De rechtbank veroordeelt de vrouw voor moord.

Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank er onder meer rekening mee gehouden dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan een van de ernstigste misdrijven die het Wetboek van Strafrecht kent. Ze handelde uit zuiver egocentrische motieven en heeft zich op geen enkel moment rekenschap gegeven van de gevolgen die haar handelen voor anderen zou hebben. De vrouw heeft de nabestaanden van het slachtoffer onpeilbaar leed aangedaan en hun levens onomkeerbaar veranderd. Zij hebben plotseling en voortijdig afscheid moeten nemen van een geliefd familielid aan wier leven opzettelijk en op gewelddadige wijze een einde is gemaakt.

De geestvermogens van de verdachte zijn onderzocht door een psycholoog en een psychiater. Uit hun rapporten blijkt kort gezegd dat de vrouw leidt aan een ernstige en complexe persoonlijkheidsstoornis en dat er sprake is van alcoholverslaving. De psycholoog en de psychiater beschouwen de vrouw als verminderd toerekeningsvatbaar. Ze achten recidivegevaar aanwezig en concluderen dat behandeling noodzakelijk is. De rechtbank deelt de bevindingen en conclusies. De veiligheid van anderen maakt het noodzakelijk dat de vrouw wordt behandeld binnen de juridische kaders van de terbeschikkingstelling met dwangverpleging. Uitspraken: BT2064