Artsen zonder Grenzen

Geweld tegen burgers in Ivoorkust houdt aan

21-09-2011

Bij een aanval op het dorp Zriglo, in het zuidwesten van Ivoorkust, zijn vorige week tot zestien burgers gedood. De aanval staat niet op zichzelf, maar past in een patroon van geweld en intimidatie tegen de bevolking in deze regio.

Conflict

In de grote steden van het land is het rustiger geworden, na het conflict tussen de aanhangers van de rivaliserende oud-president Gbagbo en de nieuwe president Ouattara. Maar in landelijke gebieden komt nog steeds veel geweld voor, waarvan de burgerbevolking meestal het doelwit is.

Gevlucht

In Zriglo werden rond de vijftig huizen in brand gestoken. De bevolking is de bossen ingevlucht. `Een paar uur nadat we van de aanval hadden gehoord bereikte één van onze teams Zriglo al', zegt landencoördinator Tara Newell van Artsen zonder Grenzen in Ivoorkust. `Maar ze konden niet meer doen dan de lijken en de afgebrande huizen tellen. Alle inwoners, ook de gewonden, waren gevlucht.' Sommige gewonden wisten de kliniek van Artsen zonder Grenzen te bereiken in het nabijgelegen stadje Taï.

Geweld

De afgelopen maanden hebben onze teams aanhoudend geweld in het zuidwesten van Ivoorkust gezien. Ziekenhuizen van Artsen zonder Grenzen in de regio nemen voortdurend slachtoffers van seksueel geweld en burgers met schotwonden of verwondingen door machetes op. De teams hebben 9 lijken geteld van mensen die met geweld om het leven waren gebracht, onder wie 2 4-jarige kinderen die van dichtbij in het hoofd geschoten waren.

Incidenten

`Veel van zulke incidenten blijven onopgemerkt, of worden pas dagen later vastgesteld, wanneer gewonden onze ziekenhuizen bereiken', zegt Tara Newell. `De beperkte aanwezigheid van andere hulporganisaties draagt daartoe bij.'

Gezondheidszorg

Toegang tot gezondheidszorg blijft een groot probleem, omdat mensen voortdurend lastig gevallen worden bij geïmproviseerde wegblokkades en officiële checkpoints. Daar worden ze geregeld het slachtoffer van fysiek geweld, afpersing en illegale arrestaties. Hun bewegingsvrijheid wordt zo sterk beperkt, zodat ze ook nauwelijks medische hulp kunnen zoeken.

Veiligheid

Het klimaat van geweld en angst maakt dat vele vluchtelingen niet naar huis durven en dat zelfs nog meer mensen op de vlucht slaan. Tienduizenden vluchtelingen verblijven nog steeds in het buurland Liberia, honderdduizenden anderen zijn op de vlucht in Ivoorkust zelf. `De bevolking betaalt een zware prijs voor het gebrek aan orde en gezag', aldus Tara Newell. Artsen zonder Grenzen vraagt de regering van Ivoorkust om de veiligheid van de bevolking te garanderen. Alle betrokken partijen, milities en regeringstroepen moeten de burgerbevolking ongemoeid laten en hen ongehinderde toegang tot basisdiensten als gezondheidszorg bieden.

Meer weten over ons werk in Ivoorkust