Gemeente Ede

woensdag, 21 september 2011

Kernhem krijgt fraaie waterpartij

info@ede.nl

Woensdag 21 september is aannemer Jos Scholman uit Nieuwegein begonnen met het ontgraven van een zogenaamde slenk in nieuwbouwwijk Kernhem. Deze slenk krijgt een oppervlakte van ca. 2,4 ha en dient als berging voor het regenwater dat afkomstig is van de huizen en bestrating in Kernhem. De werkzaamheden zullen naar verwachting tot halverwege november duren. De slenk kan straks 65.000 m³ water bergen.

Gescheiden stelsel

Het regenwater van de wijk Kernhem wordt afgekoppeld van het riool. Het regenwater wordt via een gescheiden stelsel in het bekken (de slenk) verzameld om vervolgens gedoseerd afgevoerd te worden naar lager gelegen gedeelten ten westen van de A30. Groot milieuvoordeel is dat er nu -na afkoppeling van het regenwater- veel minder rioolwater gezuiverd hoeft te worden.

Water in de wijk

De gemeente Ede is van nature niet rijk aan grote hoeveelheden oppervlaktewater. Met het creëren van de slenk ontstaat er een fraaie waterpartij in de wijk Kernhem. Op een `eiland' in de slenk én rondom de plas, worden in de toekomst woningen gerealiseerd. Een voor Ede unieke situatie.
In Kernhem, vlek A zijn 1100 woningen gebouwd. In vlek B is er ruimte voor 1900 woningen.

Nat

De afgelopen periode heeft het veel geregend. Graafwerkzaamheden zijn daarom lastig uit te voeren. Maar met behulp van GPS, beeldscherm en digitale kaart, kan het grondverzet `in den natte' worden uitgevoerd. De grondwaterstand hoeft daarmee niet omlaag gebracht te worden. Gedurende de werkzaamheden wordt de oppervlaktewaterafvoer van Kernhem gewaarborgd door het functioneel houden van de bestaande hoofdwatergang.