GroenLinks Nederlandse natuur Grote tekst

Bleker zet snoeischaar in Nederlandse natuur

Woensdag 21 september 2011, 14:25u - Rik Grashoff
* landschap

* natuur

* natuur en milieu

Bleker zet snoeischaar in Nederlandse natuur

Het voorlopige bestuursakkoord dat staatssecretaris Henk Bleker van ELI vannacht sloot met de provincies breekt de natuur in Nederland ronduit af. Pas in 2021 is de zogenaamde ecologische hoofdstructuur af. Dan is er 100.000 hectare minder natuur gerealiseerd dan eerder afgesproken, bovendien worden bestaande natuurgebieden hiervoor opgeofferd. GroenLinks roept Bleker ter verantwoording en roept provincies op het onderhandelaarsakkoord niet tekenen.

Tweede Kamerlid Rik Grashoff: "Bleker zet de snoeischaar in onze natuur. Er komt veel minder geld voor minder natuur. Bestaande natuurgebieden gaan in de uitverkoop en staatssecretaris Bleker realiseert minder nieuwe natuur dan hij had beloofd. En zelfs voor dat kleinere gebied is te weinig geld om het goed te onderhouden."

Minder natuur, minder planten en dieren

Provincies en Rijk hebben afgesproken dat het netwerk aan natuur in Nederland veel kleiner wordt dan altijd de bedoeling was. Door deze deal wordt minstens 100.000 hectare minder aan aaneensluitende natuurgebieden gerealiseerd.

Daar moet ook nog bestaande natuur voor worden opgeofferd, terwijl het aantal planten en dieren in ons land steeds verder terugloopt.

Natuur is nodig om mensen gezond en gelukkig te maken. GroenLinks laat in haar tegenbegroting zien dat het mogelijk is ook in krappe economische tijden te blijven investeren in een toekomstbestendig Nederland. Voldoende mooie natuur kunnen we daarbij niet missen.

Akkoord niet tekenen

De provincies krijgen vanaf 2014 100 miljoen om zelf het beheer van de EHS te gaan doen. Eerdere berekeningen van de provincies zelf gaven aan dat hiervoor minimaal 2 tot 3 keer zoveel geld nodig is. Het resultaat is sterke achteruitgang van de natuurwaarden in Nederland.

Grashoff roept provincies op het onderhandelaarsakkoord dan ook niet te tekenen en roept Bleker naar de Kamer om zijn deal toe te lichten.

Grashoff: "Dit is een slechte deal voor de provincies en een slechte deal voor de natuur. Nederland voldoet op dit moment al niet aan internationale afspraken. Het is mij een raadsel hoe Rijk en provincies kunnen denken dat het met minder natuur en minder geld voor de overgebleven natuur toch gaat lukken meer diersoorten en meer planten te krijgen in Nederland zoals internationaal is afgesproken."

Lees ons standpunt landschap en natuur