Gemeente Wassenaar

Bodemonderzoek vanuit de lucht

Dunea doet innovatief bodemonderzoek vanuit de lucht

Als de weersomstandigheden het toelaten, doet Dunea in de week van 19 september hydrologisch bodemonderzoek vanuit een helikopter. Er wordt 3 dagdelen gevlogen boven de duin- en kustgebieden Berkheijde, Meijendel en Solleveld. Dunea beheert deze duingebieden en produceert er jaarlijks ruim 73 miljard liter drinkwater. Doel van het onderzoek is om de exacte locatie en omvang van de zoete grondwaterbel in de ondergrond van de duingebieden. Dunea gaat de onderzoekresultaten gebruiken bij het optimaliseren van het klimaatrobuust beheer van het zoete duingrondwater.

Elektromagnetische metingen

Tijdens het bodemonderzoek wordt speciale meetapparatuur onder een helikopter geïnstalleerd. Hiermee worden elektromagnetische metingen verricht. De helikopter vliegt met een snelheid van ongeveer 80 km per uur in parallelle stroken over het duin- en kustgebied op een hoogte van 80 meter. De meetapparatuur hangt op 30 meter hoogte boven de grond, en bestaat uit een hoepel van 30 bij 40 meter. Hiermee worden de metingen gedaan.

Klimaatrobuust beheer

De meetapparatuur meet ondergrondse verschillen in elektrische weerstand. Op basis van het grote verschil in geleidbaarheid tussen zoet en zout water wordt afgeleid tot hoe diep het zoete grondwater zit. De metingen worden uitgevoerd om te onderzoeken wat het effect kan zijn van klimaatverandering en zeespiegelstijging op de zoetwaterbel onder de duinen. Het zoete grondwater onder de duingebieden tussen Monster en Katwijk is namelijk van zeer groot belang voor de drinkwatervoorziening en duinnatuur in Zuid-Holland. Het onderzoek is daarom cruciaal voor een klimaatrobuust beheer van het zoete duingrondwater.

Veiligheid voor mens en dier

De elektromagnetische metingen vormen geen gevaar voor mens en dier. Mensen kunnen gewoon genieten van duin en strand. Ook met de veiligheid van eventuele zweefvliegers en paragliders is rekening gehouden.

Dunea heeft ervoor gekozen om de vluchten buiten het broedseizoen te laten plaatsvinden. Ook wordt er niet in het duingebied geland en opgestegen. Zo worden verstorende effecten op vogels en andere dieren tot een minimum beperkt. Dunea benut de ervaringen van collega-waterbedrijven die deze techniek sinds 2009 met succes hebben toegepast. Dunea verwacht de onderzoeksresultaten begin 2012.

De planning kan wijzigen op basis van weersomstandigheden. Voor actuele vliegdata zie www.dunea.nl/skytem.

Bron: Dunea

* 21 september 2011