Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Promotie Gert van Duinkerken

21 sep 2011

Op vrijdag 16 september heeft Gert van Duinkerken zijn proefschrift met de titel âNitrogen efficiency of dairy cattle: from protein evaluation to ammonia emissionâ met succes verdedigd.

Gert begon in 2009 aan zijn promotietraject bij de Onderzoeksschool WIAS (Wageningen Institute of Animal Science), naast zijn werk als afdelingshoofd van de afdeling Diervoeding binnen Wageningen UR Livestock Research. De hoofdthemaâs die hij in zijn proefschrift heeft onderzocht zijn: 1) de mogelijke verbeteringen in eiwitwaarderingssystemen voor herkauwers, die gebruikt worden bij rantsoenoptimalisatie voor melkvee; 2) de relatie tussen de rantsoensamenstelling en de ammoniakemissie van melkvee; en 3) het gebruik van melkureum als een praktische indicator om de ammoniakemissie vanuit een melkveestal te monitoren.

Met zijn proefschrift heeft Gert aangetoond dat het management van melkveebedrijven gericht kan worden op het verbeteren van de stikstofefficiëntie en het verminderen van de ammoniakemissie, zonder nadelige gevolgen voor andere duurzaamheidsdoelstellingen zoals de integrale ecologische voetafdruk, de diergezondheid en de winstgevendheid van het bedrijf. Zijn promotietraject heeft daarbij geresulteerd in de publicatie van drie wetenschappelijke artikelen in gerenommeerde internationale tijdschriften; een vierde artikel is ingediend.

Contact
Wageningen UR Livestock Research
Gert van Duinkerken