Groen!

Akkoord over Brusselse hervormingen is belangrijke stap naar echte vereenvoudiging

door Wouter Van Besien (Groen!), Bruno De Lille (Brusselse regering) op 21 september 2011 in "Algemeen"

Groen! is verheugd dat de acht onderhandelaars vanochtend de voorstellen bekrachtigden van de intrabrusselse werkgroep die er kwam op vraag van de groenen. Vooral de hervormingen op vlak van mobiliteit, bouwvergunningen en veiligheid zullen het leven van de Brusselaars en de pendelaars aanzienlijk verbeteren.

Een reeks bevoegdheden verschuiven naar het gewest, waardoor de versnippering over de 19 gemeenten verdwijnt. Zo zal het gewest een eenvormig beleid kunnen voeren inzake mobiliteit, bouwvergunningen en veiligheid. "Dat is niet meer dan logisch. Een tramlijn stopt niet aan de gemeentegrens en grote bouwprojecten hebben ook een bovengemeentelijke impact," aldus Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille.

Op drie vlakken voert het akkoord structurele wijzigingen in. Er komt een gewestelijk mobiliteitsplan waar de gemeentes zich naar moeten schikken. Zo kan Brussel eindelijk een globaal mobiliteitsbeleid voeren. De gemeentes zullen niet langer tramlijnen of gewestelijke fietsroutes blokkeren. Veiligheid wordt ook een gewestelijke bevoegdheid. De minister-president zal samen met de Brusselse regering het veiligheidsplan voor het gewest opstellen. De politiezones moeten zich daarin inschakelen. Op vlak van stedenbouw zullen de grote projecten door het gewest en niet langer door de gemeenten vergund worden. Dat is een belangrijke doorbraak voor een toekomstgerichte stedelijke ontwikkeling.

Groen! hoopt dat dit akkoord de richting aangeeft voor nog meer vereenvoudiging en rationalisatie in het Brusselse gewest. Groen! voorzitter Wouter Van Besien: "De acht onderhandelende partijen hebben vandaag een belangrijke eerste stap gezet richting echte vereenvoudiging. Maar het werk is nog niet af. Brussel is een dynamische hoofdstad met steeds nieuwe uitdagingen. Dankzij dit akkoord kan Brussel versterkt de uitdagingen aangaan."

Contact: Bruno De Lille -