Politiebond ACP

Onderzoek TNS NIPO: bezuinigen OK, maar niet op politie!

Stel, jij hebt het voor het zeggen en moet bezuinigen. Waar bespaar je dan op? Dat was de kernvraag van een onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van de Volkskrant, naar de mening van de `gemiddelde' Nederlander over de bezuinigingen. Daaruit blijkt dat Nederlanders op alles willen bezuinigen, behalve op de politie en de zorg.

In het onderzoek moesten deelnemers kiezen uit vierentwintig posten met zware en minder zware bezuinigingsopties. Deze komen voor een groot deel uit de rapporten, waarin ambtenaren vorig jaar allerlei bezuinigingsopties in kaart hebben gebracht. Het blijkt dat deelnemers, zelfs bij de opdracht om maar liefst 35 miljard te bezuinigen, geen euro minder willen besteden aan veiligheid en zorg. Als er slechts 5 miljard bezuinigd hoeft te worden, vinden deelnemers zelfs dat er 4000 extra agenten bij moeten komen! Het onderzoek bewijst maar weer eens dat veiligheid voor Nederlanders topprioriteit heeft.

`Begroting van het volk'

De ACP roept het kabinet en de minister dan ook op om een voorbeeld te nemen aan deze `begroting van het volk'. In de echte miljoenennota wordt immers bezuinigd op veiligheid in plaats van geïnvesteerd. En dat terwijl minister Opstelten van Veiligheid & Justitie torenhoge ambities heeft: pakkansen en oplossingspercentages moeten fors omhoog, er komt een nieuw ICT-systeem en er moet worden geïnvesteerd in de professionaliteit van politiemensen. Dit is slechts een greep uit alle beoogde verbeteringen. Op zich prachtige vergezichten die de ACP van harte toejuicht. Maar het is de vraag in hoeverre deze verbeteringen haalbaar zijn als er bezuinigd wordt op de politie.

Politieonderwijs

Natuurlijk kan door de invoering van de Nationale Politie op den duur efficiënter worden gewerkt. Maar de minister is in zijn begroting wel heel optimistisch over het tempo waarmee en de mate waarin geld bespaard kan worden. Daarnaast zal de Politieacademie het in het vervolg met fors minder geld moeten doen. Aspiranten krijgen geen salaris meer en de opleidingsduur wordt ingekort. De ACP vraagt zich af hoe de minister hiermee de doelstellingen wil halen om méér aspiranten binnen te halen en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

Investeren

De boodschap van de ACP aan het kabinet is: investeer nu in de politie! Juist in deze cruciale periode, waarin de basis wordt gelegd voor de bedrijfscultuur binnen de Nationale Politie. Focus daarbij niet alleen op efficiënter werken, maar juist ook op versterking van de kwaliteit van het politiewerk. Dat houdt niet alleen vermindering van bureaucratie in, maar ook een gedegen opleiding, ruimte voor persoonlijke en professionele ontwikkeling en een goede beloning, waaruit waardering blijkt voor het politiewerk.

Slagvaardig

Gelukkig ziet de gemiddelde Nederlander in dat beknibbelen op veiligheid en daarmee op een slagvaardig politieapparaat niet verstandig is. Nu het kabinet nog!

---

21/09/11 15:31

---