Gemeente Leusden

Vervolg uitvoering convenant Den Treek Henschoten

Veehouderijen Heetvelderweg samengevoegd

De gemeente Leusden wil een gecombineerde procedure opstarten voor de vergunningen die nodig zijn om twee veehouderijen aan de Heetvelderweg in Leusden samen te voegen tot één bedrijf met alleen melkrundvee. De samenvoeging is één van de afspraken uit het convenant Den Treek-Henschoten dat op 31 januari 2011 tussen gemeente Leusden, provincie Utrecht en het landgoed Den Treek-Henschoten werd gesloten. Doel van dit convenant is natuur- en landbouwversterking. Door de verschillende procedures gelijktijdig te laten lopen, kan de termijn van vergunningverlening sneller worden doorlopen.

Natuurversterking onder andere in de vorm van de omvorming van 50 ha bos naar heide, die is uitgevoerd, het versterken van de natuur bij de oevers van de Heiligenbergerbeek en het omzetten van landbouwgrond in natuur.

Door de samenvoeging van beide veehouderijen, verdwijnen de laatste varkens van het landgoed. De nieuwe veehouderij concentreert zich op melkrundvee. Daarmee vindt er geen intensieve veehouderij meer plaats op het landgoed. Ook dat is in het belang van de bos- en natuurgebieden. De samenvoeging tot één melkrundveehouderij, komt de bedrijfsvoering van de betreffende boeren ten goede en biedt daarmee een beter economisch toekomstperspectief.

Voor het samenvoegen van de twee veehouderijen tot één bedrijf wil de gemeente Leusden de Stad & Milieu aanpak inzetten. Dit is een afspraak uit het convenant en is nodig omdat de wet- en regelgeving voor ammoniak een melkveehouderij van een dergelijke omvang in dit gebied niet toestaat. Omdat de samenvoeging minder milieubelastend is, dan twee aparte veehouderijen en daarmee in het belang is van de natuur, willen de gemeente en de provincie Utrecht de samenvoeging mogelijk maken. Door de Stad & Milieu aanpak in te zetten, kunnen gemeenten soms afwijken van wettelijke normen voor ammoniak, wanneer daardoor de milieukwaliteit verbetert. De betreffende veehouder maakt gebruik van een emissiearme stal, waardoor er minder uitstoot is van ammoniak. Dit komt de milieukwaliteit ten goede.