VU medisch centrum

Artsen en verpleegkundigen verruilen witte kleding voor rode

VUmc steunt Dress Red Day

21 september 2011

In VUmc is vandaag ruimschoots gehoor gegeven aan de oproep van De Hartstichting om op Dress Red day iets roods aan te trekken. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor onderzoek naar hart- en vaatziekten onder vrouwen. "Bittere noodzaak, want hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen", aldus interventiecardiologe Yolande Appelman van VUmc, tevens voorzitter van de werkgroep gender van de Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie.

Uit onderzoek van De Hartstichting blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders denkt dat kanker de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen is. Maar dat is niet terecht. Een op de drie vrouwen overlijdt aan hart- en vaatziekten. En daarom is onderzoek specifiek gericht op vrouwen zo belangrijk, meent Appelman: "We weten inmiddels dat vrouwen op latere leeftijd hart- en vaatziekten krijgen dan mannen, maar ze blijken hun klachten anders te melden."

Risicofactoren spelen een hele belangrijke rol en hebben bij vrouwen een veel sterkere impact (vooral na de menopauze) dan bij mannen voor het krijgen van hart- en vaatziekten, aldus Appelman. "Meer dan 60% van de vrouwen heeft bijvoorbeeld hoge bloeddruk op oudere leeftijd. We weten nog veel te weinig van de invloed hiervan op lange termijn. Het meeste onderzoek wordt immers gedaan onder mannen en die resultaten kunnen niet zomaar vertaald worden naar vrouwen."

In Nederland overlijden jaarlijks 21.000 vrouwen aan hart- en vaatziekten.