Gemeente Lingewaard


Zondagopenstelling supermarkten in Lingewaard

Het college van burgemeester en wethouders is voornemens om een voorstel te doen aan de Raad om de Verordening Winkeltijden gemeente Lingewaard aan te passen, waarbij het uitgangspunt is om zondagopenstelling te realiseren voor de supermarkten in Lingewaard.

De voorgenomen wijzigingen ten opzichte van de huidige verordening (welke huidige verordening te raadplegen is op www.wetten.nl onder lokale regelingen en vervolgens titel: Verordening winkeltijden gemeente lingewaard 2003) zijn:

* Op basis van artikel 3 lid 3 sub a Winkeltijdenwet vrijstelling te verlenen aan supermarkten van het verbod om winkels op zon- en feestdagen geopend te hebben voor publiek van 13.00 uur tot 20.00 uur.

* Deze gemeente kan hiertoe op grond van de Winkeltijdenwet overgaan, omdat in deze gemeente sprake is van op de gemeente gericht toerisme met een substantiële omvang, waarbij de aantrekkingskracht voor dit toerisme geheel of nagenoeg geheel is gelegen buiten de verkoopactiviteiten die door de vrijstelling mogelijk wordt gemaakt.

* Voor het toerisme met substantiële omvang wordt onder meer verwezen naar Kasteel Doornenburg, Fort Pannerden, Nationaal Landschap De Gelderse Poort, Historisch centrum Huissen, De Bemmelse dweildag, De Bemmelse ponymarkt met een Kortebaandraverij. Deze locaties en evenementen zijn toeristische trekpleisters, uniek in hun soort.
* Het voornemen is de zondagopenstelling te laten gelden voor supermarkten, die zijn gevestigd op het grondgebied van deze gemeente, juist omdat daar aanwijsbaar de grootste behoefte bestaat aan zondagopenstelling. Supermarkt wordt in deze gedefinieerd als een relatief grote zelfbedieningswinkel waar behalve levensmiddelen ook verse groente, brood en vlees worden verkocht en welke zelfbedieningswinkel veelal onderdeel is van een keten die in een regio, of het gehele land, winkels. Conform de Winkeltijdenwet, artikel 3 lid 6 dient de gemeenteraad bij het besluit zondagopenstelling mogelijk te maken in ieder geval de volgende belangen te betrekken: a) werkgelegenheid en bedrijvigheid in de gemeente, waaronder mede wordt begrepen het belang van winkeliers met weinig of geen personeel en van winkelpersoneel; b) de zondagsrust in de gemeente en c) de leefbaarheid, de veiligheid en de openbare orde in de gemeente. Bij de voorgenomen zondagopenstelling is aansluiting gezocht met de bepalingen uit de Zondagwet en wordt invulling gegeven aan de zondagsrust in relatie tot kerkdiensten.

Alle ingezetenen en belanghebbenden worden in de gelegenheid gesteld om hun schriftelijke zienswijze in te dienen op voornoemd voorstel tot wijziging van de Verordening winkeltijden gemeente Lingewaard, met het verzoek waar nodig te reageren op de hiervoor onder a tot en met c genoemde en overige u bekende belangen, die de gemeenteraad in zijn afweging dient te betrekken. U kunt dit schriftelijk (niet per mail) doen tot uiterlijk 19 oktober 2011. Uw zienswijze dient u te sturen naar:

Gemeente Lingewaard
Afdeling Dienstverlening/Zondagopenstelling
Postbus 15
6680 AA Bemmel

De gemeenteraad zal de zienswijzen betrekken bij het uiteindelijke besluit om de verordening aan te passen. U ontvangt geen separate reactie op uw zienswijzen.