UMC Groningen

Chirurg Go van Dam krijgt de Erwin Schrödinger-Preis

21 september 2011

Chirurg dr. Go van Dam krijgt samen met fysicus professor Vasilis Ntziachristos van de Technische Universiteit München vandaag de Erwin Schrödinger-Preis. Hij krijgt de prijs in Berlijn uitgereikt door de voorzitter van het Duitse Helmholtz Centre for Environmental Research tijdens de Algemene Vergadering van de Helmholtz Association. Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden voor wetenschappelijk onderzoek.

De prijs is bestemd voor onderzoekers die er in zijn geslaagd uitstekende innovatieve prestaties op het grensgebied van Geneeskunde, Natuur- en Technische Wetenschappen te leveren. Van Dam en Ntziachristos krijgen de prijs met name voor hun baanbrekende onderzoek naar een nieuwe intraoperatieve technologie waarbij gebruik wordt gemaakt van tumor-specifieke, fluorescerende stoffen en ultragevoelige camera-systemen die tot een nieuwe operatietechniek voor borst- en eierstokkanker moeten leiden. Van Dam publiceerde eerder deze week hierover in Nature Medicine.

Tijdens het World Molecular Imaging Congres dat van 7 t/m 11 september plaatsvond in in San Diego, heeft Van Dam de Jorge Barrio Clinical Award ontvangen voor zijn translationele research op het gebied van intraoperatieve beeldvorming.