Provincie Noord-Holland

Onderhandelingsakkoord tussen Rijk en IPO over natuurbeleid

21 september 2011 -

Het Kabinet en het Interprovinciaal Overleg (IPO) hebben een onderhandelingsakkoord bereikt over het natuurbeleid. De provincie heeft tot 24 december de tijd om zich over het akkoord uit te spreken.

Al bijna een jaar onderhandelen de twaalf provincies met staatssecretaris Bleker over de forse rijksbezuinigingen en de decentralisatie van taken op het gebied van natuur, recreatie en landschap. In het onderhandelingsakkoord dat nu op tafel ligt, is sprake van een kleinere EHS. Wel krijgen de provincies langer de tijd om de herijkte EHS te realiseren. Het Rijk erkent haar verantwoordelijkheid voor Natura2000 en de Kaderrichtlijn Water, zodat de financiële lasten hiervan niet op de schouders van de provincies komen. Ook krijgen de provincies de beschikking over gronden van het Rijk, om zo de EHS te realiseren. Het akkoord biedt echter nog geen oplossing voor de tekorten voor het beheer van recreatie- en natuurgebieden.

Hoe nu verder?
Het gaat om een onderhandelingsakkoord tussen het Kabinet en een delegatie van het IPO. Pas als alle provinciebesturen met het akkoord hebben ingestemd en het aan de Tweede Kamer is voorgelegd, is er sprake van een definitief decentralisatieakkoord. Noord-Holland heeft, net als alle andere provincies, tot 24 december de tijd om te besluiten of ze in kunnen stemmen met dit akkoord.

Gedeputeerde Staten buigen zich komende periode over de exacte consequenties van het akkoord voor Noord-Holland. Daarna wordt het akkoord ter besluitvorming aan Provinciale Staten voorgelegd. De subsidiestop voor projecten in het landelijk gebied die de provincie Noord-Holland in november 2010 heeft ingesteld, blijft voorlopig nog van kracht.

Toekomst landelijk gebied
Gedeputeerde Bond: "Akkoord of geen akkoord, door de Rijksbezuinigingen moeten we ons voorbereiden op magere jaren. Ondanks de Rijksbezuinigingen wil de provincie blijven investeren in groen op de kaart. We gaan nu met onze partners in het veld kijken hoe we dit kunnen waarmaken, maar we kunnen niet volledig in het gat van het Rijk springen."

Conferentie
De gesprekken met de partners en belangenorganisaties uit het landelijk gebied starten in oktober met een eerste conferentie over de toekomst van het landelijk gebied. Hiervoor zijn alle partners, waaronder de leden van de ILG-gebiedscommissies, uitgenodigd. Een tweede conferentie wordt in januari 2012 georganiseerd. De provincie hoopt begin 2012 meer duidelijkheid te kunnen geven over welke projecten in het landelijk gebied alsnog door kunnen gaan, al dan niet in aangepaste vorm.

Meer informatie
Voor meer informatie over het akkoord kunt u contact opnemen met uw gebiedscoördinator (link naar contact op ILG-site). Voor meer informatie over de conferentie kunt u contact opnemen met Karla Buiskool Toxopeus.

* Persbericht IPO (download) (pdf - 48,95 kb)


* Onderhandelingakkoord (download) (pdf - 321,36 kb)

Zie het origineel

---