CDA


Van Haersma Buma: âMeer menselijke maatâ
woensdag 21 september 2011

Nederland moet een land zijn waar economie, innovatie en vernieuwing samen gaan met traditie, gemeenschap en identiteit. CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma heeft tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen geschetst hoe ons land er wat hem betreft uit moet zien. Nederland is op economisch gebied een wereldspeler. Maar in het dorp en de stad waar onze wereldhandel plaatsvindt, ligt ook de uitdaging om de gemeenschap leefbaar te houden. "Onze samenleving lijkt in een spagaat te zitten tussen de wereldschaal en de menselijke maat. In werkelijkheid is de menselijke maat van de gemeenschap nodig om de wereldschaal van de economie aan te kunnen", aldus van Haersma Buma.

Europa
De CDA-fractievoorzitter stelde dat in Europa onze economische toekomst ligt. Op dit moment spelen daar veel problemen. De euro hangt aan een zijden draadje en landen hebben op de pof geleefd. In Griekenland zijn de problemen het grootst. Van Haersma Buma herinnerde eraan dat het CDA ooit tegen toetreding van Griekenland tot de eurozone heeft gestemd. "Maar nu het eenmaal zo is, hebben we een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om de crisis te bezweren."

Van Haersma Buma stelde dat het goed is dat er in de Miljoenennota zoveel aandacht is voor Europa. "Collega Wilders heeft zelfs geteld hoe vaak het woord âEuropaâ in de begroting voorkomt en schrok daarvan. Dat is een beetje alsof je deze natte zomer verrast bent dat Erwin Krol zo vaak het woord âregenâ noemt." Volgens de CDA-fractievoorzitter moet er zo snel mogelijk worden geregeld dat Europa sancties op kan leggen aan landen die de kantjes er van af lopen.

Arbeids- en kennismigratie
De komst van veel mensen uit Oost-Europa heeft volgens Van Haersma Buma een druk op de samenleving gezet. Hierbij is het grootste probleem dat er nog veen Nederlanders aan de kant staan. Het kabinet heeft beloofd 200.000 bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen. Van Haersma Buma heeft aangegeven er scherp op toe te zien dat dit aantal gerealiseerd wordt. Daarnaast heeft hij het kabinet gevraagd met maatregelen te komen om toptalenten naar Nederland te halen en voor Nederland te behouden. Het CDA wil dat het kabinet een kennisdeal sluit met het bedrijfsleven en het onderwijsveld. Kennismigratie is voor Nederland van groot belang.

Immigratie
Maar veel immigranten hebben bij aankomst in Nederland een grote achterstand. Met name in de grote steden zijn de problemen hierdoor groot. "Vele immigranten kwamen niet naar Nederland om voor zichzelf een toekomst te maken, maar omdat zij dachten dat in Nederland een toekomst voor hen gemaakt zou worden", aldus Van Haersma Buma. Hij stelde dat in Nederland ruimte moet zijn voor echte vluchtelingen. "Maar niet voor iemand die slim gebruik probeert te maken van de regels om een plek te krijgen."

Duurzaamheid
Van Haersma Buma heeft verder aangegeven dat duurzaamheid van groot belang is voor Nederland. "Lange tijd is âduurzaamheidâ een geitenwollensokkenterm geweest. Het was te anti-boer, te anti-bedrijfsleven en te anti-auto." De CDAâer noemde de Green Deals die het ministerie van Economische Zaken sluit met het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld, van grote waarde. Het CDA wil een duurzame samenleving, waar innovatie een sleutelwoord is.

Gemeenschap en identiteit
"De miljoenennota is sterk als het gaat om de economie, maar zuinig als het gaat om de aandacht voor de samenleving. Te zuinig." Van Haersma Buma heeft aangegeven dat er bij dit kabinet te weinig oog is voor de manier waarop we in Nederland met elkaar omgaan. "Uit onderzoek blijkt dat de grootste zorg van mensen niet zozeer de economie is, maar het ontbreken van gemeenschap. De grote opdracht voor onze samenleving in de komende tien jaar is om van individualisering en versnippering te komen naar herstel van gemeenschap en identiteit." Ook had Van Haersma Buma vragen bij het schrappen van regels voor bedrijven, wat het kabinet voorstelt. "Normale mensen merken hier te weinig van, terwijl zij ook roepen om minder Haagse regels." Het CDA wil minder regels. Niet alleen voor bedrijven, maar ook voor de zorg, het onderwijs en bij woningcorporaties.

Kinderen
In Nederland hebben nog altijd veel kinderen van nul tot vier jaar een taalachterstand. Met name in de grote steden lopen basisscholieren hierdoor achter te feiten aan. Van Haersma Buma heeft het kabinet opgeroepen om zowel de kinderen als hun ouders hierin te helpen. Het extra geld dat hiervoor nodig is moet echter niet over alle gemeenten worden verdeeld, maar met name daar waar het probleem het grootst is; de vijf grote steden. "Het CDA wil daarmee ook een impuls geven aan de toekomst van de grote stad. Kansen bieden. Omdat het CDA wil investeren in hen die deze toekomst maken; de kinderen".

Van Haersma Buma heeft de Algemene Politieke Beschouwingen gebruikt om aan te geven dat we in Nederland moeten streven naar een combinatie van wereldschaal en menselijke maat. Een land waar het gezin centraal staat.

"Het CDA wil aan deze samenleving bouwen. Met het kabinet, maar vooral met de mensen in het land."

Lees hier de volledige inbreng van Sybrand van Haersma Buma.

Zie het origineel