D66

woensdag 21 september 2011

Pechtold: "VVD, CDA, stel hervormingen niet langer uit!"

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold roept VVD en CDA op terug te keren naar hun verkiezingsprogramma en belangrijke hervormingen niet langer uit te stellen. Bij de Algemene Politieke Beschouwingen zei Pechtold: "De gijzeling van dit kabinet door populisme is de duurste politieke gijzeling in de vaderlandse geschiedenis. Waarvan de rekening door volgende generaties zal worden betaald. Opgejaagd door stemmingmakerij sneuvelt de lange termijn voor de korte klap."

Kabinet laat zich muilkorven

"Laat je toch niet muilkorven door het tromgeroffel van de gedoger", zo hield Pechtold VVD en CDA voor. "Stop met schraapbezuinigingen die kwetsbare groepen onevenredig hard raken, stel uzelf de vraag: is dit niet het verkeerde kabinet voor dit moment?" Pechtold wees erop dat nu beginnen met een geleidelijke verhoging van de AOW-leeftijd tot 2020 al 7,7 miljard euro oplevert. En dan begint het kabinet pas. Pechtold: "Als we nu beginnen met het geleidelijk verhogen van de AOW-leeftijd, zijn de schraapbezuinigingen van het kabinet niet nodig."

Ook stelde de sociaal-liberaal dat VVD en CDA hervormingen als de modernisering van het ontslagrecht en de verkorting van de WW in hun programma hebben staan en dat daarover niets in regeer- en gedoogakkoord is afgesproken. "Steun dus onze voorstellen daartoe", zo riep Pechtold beide partijen op.

`Europa als levertraan'

Premier Rutte moet volgens Pechtold ook eindelijk eens erkennen dat Europa niet het probleem is, maar de oplossing. "De premier verkoopt Europa als levertraan: het is goed voor je, maar het smaakt wel heel vies. Als het om de Euro en Europa gaat, praat dit kabinet als een PVV'er, maar handelt als een D66'er. Gedegen Europees beleid verdraagt geen opportunisme of bevlieging, maar vereist consistentie en bezieling. En dus: het eerlijke verhaal. Ook over de overdracht van soevereiniteit."

Lees hier de spreektekst van Alexander Pechtold Zie het origineel