Natuurmonumenten: waardeloos akkoord voor natuur

Persbericht van Vereniging Natuurmonumenten

Natuurmonumenten is ontzet over het akkoord tussen rijk en provincies over het natuurbeleid.
Onderdeel van de plannen is om een hoeveelheid natuur met een omvang van de provincie Utrecht aan natuur te schrappen. Deze ongekende ingreep zal onherroepelijk leiden tot verslechtering van de toch al schaarse natuur in Nederland.

Uit de tekst van het akkoord blijkt dat het netwerk aan natuurgebieden, bekend als de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), kleiner wordt dan ooit is bedacht. In omvang gaat het gebied terug naar ongeveer 600.000 hectare, in plaats van de voorziene 700.000 hectare.

Het akkoord opent de mogelijkheid dat natuurgebied wordt verkocht. Natuurmonumenten, 's lands grootste zelfstandige natuurorganisatie die 355 gebieden met een totale oppervlakte van ruim 100.000 hectare in bezit heeft, werkt daar niet aan mee.

Het onderhoud van natuur loopt ernstig gevaar als gevolg van de gemaakte afspraken. De provincies krijgen jaarlijks 100 miljoen euro voor beheer en onderhoud van natuurgebieden. Dit bedrag is bij lange na niet genoeg. Uit eigen berekeningen van de provincies blijkt dat drie keer zoveel geld nodig is. Provincies moeten dus fors geld bijleggen. Daardoor dreigt verwaarlozing van de natuur in armlastige provincies.

Natuurmonumenten heeft begrip voor de noodzaak van bezuinigen. Wel verzetten wij ons tegen de voorgenomen buitensporige ingreep (72 procent). Natuurmonumenten blijft zich tegen de verdrukking in inspannen voor de natuur. De oplossing ligt in het nemen van meer tijd voor het EHS-netwerk en door het stellen van prioriteiten. Deze zomer heeft Natuurmonumenten een constructief voorstel daartoe gedaan in het boekje 'Als je van Nederland houdt'. Natuurmonumenten vindt dat het akkoord op deze punten moet worden aangepast.

Links:
http://www.natuurmonumenten.nl



Razende Robot Reporter