Openbaar Ministerie

OM eist 9 en 6 jaar cel inzake schietpartij Helmond

21 september 2011 - Ressortsparket Den Bosch

Het Openbaar Ministerie (OM) Den Bosch heeft vandaag in hoger beroep 9 jaar gevangenisstraf geëist tegen de verdachte die vanuit een auto op 9 mei 2010 in Helmond een kogel afvuurde op een jonge man op zijn fiets. Achterop bij de fietser zat zijn vriendin.De jongen liep een doorschot in zijn rug op, het meisje een schampschot aan haar bovenarm. Tegen een medeverdachte, de bestuurder van de auto, eiste het OM een celstraf van 6 jaar.

Het OM is van mening dat de verdachten hebben gehandeld met voorbedachte raad en zich om die reden schuldig hebben gemaakt aan poging moord, meermalen gepleegd. Nadat verdachten in de auto de fiets een tijdje hadden gevolgd is de auto naast de slachtoffers gaan rijden en heeft de schutter vrijwel direkt het vuurwapen op de jonge man gericht en de trekker overgehaald. Hij heeft, zo vindt het OM, geheel berekenend zonder aanleiding geschoten en heeft daarbij - door het voorafgaand aan het schieten volgen van de fiets - ruimschoots de gelegenheid gehad na te denken over het schieten. Ook ten aanzien van de bestuurder van de auto kan in de visie van het OM medeplegen poging moord op de jongen en het meisje bewezen worden verklaard. Hij attendeerde zijn medeverdachte op de fietsers, verder ging hij langzamer rijden op het moment dat ze de fiets zagen, hij stopte om de vermeende schutter achterin te laten zitten en ging naast de slachtoffers rijden zodat zijn medeverdachte kon schieten. Na het schieten gaf hij direkt gas en reed hij weg. Ook wist hij van de spanningen tussen de schutter en het mannelijke slachtoffer en hij wist van het wapen.

Het OM is van mening dat een langdurige gevangenisstraf passend is bij de ernst van het feit.

De rechtbank veroordeelde de mannen eerder tot respectievelijk 3 jaar gevangenisstraf en 6 maanden gevangenisstraf + een werkstraf van 240 uur bij een eis van de officier van justitie van 9 en 7 jaar cel. Het OM stelde hoger beroep in tegen deze uitspraak. Het beroep van het OM richt zich tegen de vrijspraak van poging moord en de hoogte van de opgelegde straffen.

Uitspraak (naar verwachting) op 5 oktober as.