Nederland kleurt rood voor hart- en vaatziekten

woensdag 21 september 2011

Vandaag kleurt Nederland rood tijdens de tweede editie van Dress Red Day. De Hartstichting heeft iedereen opgeroepen om op deze dag rode kleding te dragen om aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen. Eén op de 3 vrouwen overlijdt hieraan. Slechts 34% van de Nederlanders (40-75 jaar) weet dit, zo blijkt uit recent onderzoek van de Hartstichting.

Dress Red Day 2011
Aftrap Dress Red Day 2011 in Den Haag, foto: Sicco van Grieken

Vanochtend ging Dress Red Day van start op het plein voor het Centraal Station in Den Haag. In het rood geklede mensen luchtten hun hart door ballonnen op te laten met daarop een persoonlijk geheim. Het `geheim' staat symbool voor alles wat we nog niet weten over hart- en vaatziekten bij vrouwen. Eerder deze maand lanceerde de Hartstichting een speciale campagne waarin ze vrouwen oproept geheimen te delen op de website wehebbenjehartnodig.nl. Familie, vrienden en kennissen kunnen achter deze geheimen komen door een donatie te doen. Ook bekende Nederlandse vrouwen, zoals Karin Bloemen, Barbara de Loor en Nicolien Sauerbreij delen op de website hun persoonlijk geheim in ruil voor een gift. De opbrengst wordt gebruikt voor meer onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Geheim kunstwerk onthuld
Dress Red Kunstwerk Tijdens de aftrap van Dress Red Day is ook een geheim kunstwerk onthuld. Voorbijgangers konden sinds vorige week via sms donaties doen, waarmee het werk op een groot scherm pixel voor pixel zichtbaar werd. Vandaag werd het laatste deel onthuld. Het schilderij op het scherm is een werk van kunstenares Esther Schwertasek. Zij ontwierp dit schilderij speciaal voor de Hartstichting. Het werk symboliseert het geheim achter hart- en vaatziekten bij vrouwen. Na afloop van de campagne wordt het kunstwerk geveild.

Dress Red Day-initiatieven
Ook Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport draagt Dress Red Day een warm hart toe. Schippers: "Als het in de politiek over gezondheidszorg gaat, gaat het vaak over geld. Maar het draait natuurlijk bovenal om mensen, om patiënten. En om het voorkomen van ziektes of om het weer beter worden. Om aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen draag ook ik vandaag rood." Vandaag wordt tevens de website kenhethart.nl gelanceerd van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie door in het rood geklede cardiologen. Doel van de website is om beroepsgroepen te informeren over hart- en vaatziekten bij vrouwen. Tevens heeft sportschoolketen Curves hun leden, vrienden en familie opgeroepen in rode sportkleding te komen sporten. Zij krijgen dan ook voorlichting over bewegen en een gezonde leefstijl.

Meer informatie: www.wehebbenjehartnodig.nl