SGP


Bijdrage SGP aan algemene beschouwingen

De SGP vindt dat de miljoenennota een somber, maar realistisch plaatje schetst. Kees van der Staaij is wel kritisch over sommige wel erg vergaande bezuinigingen: kind- en persoonsgebonden en de mantelzorg. Tegenover de onzekerheid van deze tijd verwijst de SGP naar de zekerheid die gevonden wordt in het randschrift op de euro: âGod zij met onsâ.

---

Algemene politieke beschouwingen
Kees van der Staaij
21 september 2011

Een gevoel van opluchting maakte zich van de SGP meester toen Koningin Beatrix gisteren in de Ridderzaal verscheen. 100 jaar geleden weigerde Koningin Wilhelmina namelijk de troonrede uit te spreken. Ook dit jaar was er voor zoân royaal protest een goede aanleiding. De Prinsjesdagstukken kwamen wel erg vroeg, en de reacties erop bijna nog eerder. In plaats van extra studietijd werd het extra zendtijd. Het zou niet vreemd zijn, en wat de SGP betreft wenselijk, als Prinsjesdag volgend jaar weer gewoon op de derde dinsdag van september zou vallen.
Dit even voorafâ¦

Veel mensen zijn onzeker: over hun eigen toekomst, over de gevolgen van de bezuinigingen, over de toekomst van de Euro. Is er licht aan het einde van de tunnel, of een zwart gat?
Krabbelt de economie omhoog, of belanden we in een nieuwe dip?

Onzekerheid - Een sterk kabinet doet daar wat aan. De SGP wil de kabi-netsplannen graag positief-kritisch tegen het licht houden. En hebben we zo onze eigen ideeën om aan de knagende onzekerheid het hoofd te bie-den.

Het kabinet belooft âkoersvastheid in onzekere tijdenâ.

Dat gaat goed, waar het kabinet vastberadenheid laat zien in het willen dichten van de enorme gaten in de staatsbegroting.

De miljoenennota 2012 is geen vrolijk verhaal. Wel een realistisch plaatje. Dat flink bezuinigen echt moet, wisten we al. We leefden op te grote voet.
De rekening van de crisis is nog niet betaald. Daar komt nu nog de groei-ende economische onzekerheid bij. En ook nog eens de Europese schul-dencrisis!
Daarom is pittig bezuinigen hard nodig. Het huishoudboekje moet op orde komen. Dat noemen wij goed rentmeesterschap.

Positief is ook de inzet voor de versterking van de economische motor van ons land. Wel een vraag daarbij: wat gebeurt er nu echt aan versterking van de concurrentiekracht, aan investeringen in onderwijs en innovatie?
Structurele hervormingen zijn geboden. Op de woningmarkt, op de ar-beidsmarkt, in de zorg. Pakt het kabinet die handschoen op?

Waardering heeft de SGP voor de keus van het kabinet om te koersen op eigen kracht van mensen, gezinnen en bedrijven. Het spreekt ons aan om mensen en de netwerken om hen heen aan te spreken op hun eigen ver-antwoordelijkheid.
Daarbij moet er ook oog zijn voor de vitale rol van maatschappelijke or-ganisaties. Of het nu gaat om zorg voor mensen rond het levenseinde, de nazorg aan ex-gedetineerden, of over ontwikkelingssamenwerking ver van huis. Zulke organisaties moeten geen uitvoeringsorganen van de staat zijn, maar vooral van de samenleving zelf zijn. Bij de subsidieverlening zou juist ook de maatschappelijke verankering, de betrokkenheid van vrijwilligers en de geefbereidheid van de achterban, gewaardeerd moeten worden. Wil het kabinet hier werk van maken? Daarnaast moet ook stevig gesnoeid worden in de verlammende regel-druk, en moet de belangeloze inzet van vrijwilligers gestimuleerd worden. Welke mogelijkheden ziet het kabinet daarvoor?

Het kabinet belooft koersvastheid in onzekere tijden â maar soms kan de koers beter!

De SGP heeft zich kritisch uitgelaten over de wel erg vergaande bezuini-gingen op defensie en ontwikkelingssamenwerking. Grote moeite hebben wij ook met de rigoureuze ingrepen in de persoonsgebonden budgetten. Bij veel chronisch zieken en gehandicapten leeft veel onzekerheid over de gevolgen van de bezuinigingen. Die zorgen moeten serieus genomen wor-den: oren en ogen open, en het hart laten spreken! De overheid moet een solide schild voor de zwakkeren zijn.

Een kritischer koers heeft de SGP in het verleden steeds bepleit over de inzet in Europa. Als SGP stemden wij destijds tegen de Euro en tegen de toetreding van Griekenland tot de Eurozone. We kunnen onszelf daarvoor wel schouderklopjes gaan geven, maar voor schouderklopjes kopen we nu niets voor. Als je in een rijtjeshuis woont en bij je onvoorzichtige buurman is er een flinke brand, dan helpt het niet als je zegt: geen druppel water naar de buurman. Die brand moet geblust! De SGP bepleit een belijnde koers: Niet verder bouwen aan Europese luchtkastelen. Stoppen met vriendjespolitiek en pappen en nathouden. Krachtige maatregelen tegenover falende eurostaten. Toezicht en handhaving sterker en strakker maken. Kortom: niet Europa uitbouwen, maar geloofwaardigheid opbouwen.

Een bijstelling van de koers is aangewezen met het oog op de financiële positie van gezinnen. Vooral eenverdienergezinnen met meer dan twee kinderen dreigen de klos te worden. Een eenverdienergezin met drie kin-deren en een jaarinkomen van 40.000 Euro zou volgens de NIBUD-cijfers volgend jaar 87 Euro per maand moeten inleveren. Dat is te veel.
Het kabinet wil geen kindgebonden budget meer voor het derde kind en de daaropvolgende kinderen. De SGP heeft daar grote moeite mee. In Nederland wonen ongeveer 190.000 gezinnen met lage en middenin-komens die drie of meer kinderen hebben en gebruik maken van het kind-gebonden budget. Juist zij hebben het kindgebonden budget hard nodig. De SGP pleit ervoor om deze bezuiniging ongedaan te maken. Mijn frac-tiegenoot Dijkgraaf heeft daarvoor al een amendement ingediend op de wet die over het kindgebonden budget gaat. Graag hoor ik de reactie van het kabinet hierop.
Als het aan de SGP ligt wordt ook een punt gezet achter het verder af-bouwen van de overdraagbaarheid van de heffingskorting, de zorgbelo-ning. Dat deze zorgbeloning smalend als aanrechtsubsidie wordt ge-brandmerkt, doet aan de waarde ervan niet af. Achtereenvolgende kabi-netten hebben hier aan getornd. Een koerswijziging is hier welkom!

Erkent de regering dat eenverdieners in de loop van de tijd onevenredig veel hebben moeten inleveren, en wil zij toezeggen dat serieus bezien wordt hoe hier in de toekomst wat aan gedaan kan worden?

Koersvastheid in onzekere tijden is prima als de goede richting wordt uit-gevaren. Maar het is geen deugd bij een verkeerde koers. Dan moet het roer echt om.

Een fundamentele omslag is nodig in het belastingstelsel. Dat loopt achter bij de ontwikkelingen. Wij pleiten voor een nieuwe benadering die chris-ten-democratisch genoeg is voor het CDA, liberaal genoeg voor de VVD, en sociaal genoeg voor alle andere partijen in de Kamer. Ouderlijke zorg-taken, mantelzorg en vrijwilligerswerk zouden fiscaal meer moeten mee-tellen.
Tot nu toe is het zo, dat het fiscaal vooral voordelig is als er betaald werk wordt verricht. Als je zorg verleent binnen het gezin, of bijspringt in fami-lie, kerk of buurt, werk je hard, maar loop je de tweeverdienerbonus en andere belastingvoordeeltjes voor werkenden mis. Het is toch geen faire heffing naar draagkracht als een alleenverdiener waarvan de echtgenoot thuis zorgt voor de kinderen of een gehandicapte broer, met â¬40.000 euro bruto inkomen daarover â¬12.000 belasting betaalt, terwijl twee partners die datzelfde bedrag samen verdienen maar zoân â¬5.000 moeten afdra-gen. Dit kan en moet eerlijker! Ziet het kabinet dit probleem?
De SGP pleit ervoor om het belastingstelsel in dit opzicht kritisch en fun-damenteel tegen het licht te houden. Kan het kabinet dit toezeggen? Welke mogelijkheden ziet het kabinet verder om de positie van mantel-zorgers te verbeteren?

Wie onzeker is, zoekt zekerheid. Hoe het verder gaat met de economie is onzeker. De koers van de euro is in nevelen gehuld. Zekerheid moeten we echter niet in de euroâs zoeken. Een radicaal andere koers is nodig, dan alleen te focussen op geld en goed. Het beste adres voor echte zekerheid, staat op de zijkant van de 2 Euromunt.
âGod zij met onsâ is de bede en de belofte voor iedereen die op Hem ver-trouwt.

Met ons verlangen naar zekerheid kunnen we maar deels terecht bij de regering van het koninkrijk der Nederlanden.
We kunnen beter terecht bij het Koninkrijk der hemelen. Dat is niet van deze wereld. Het stijgt er ver boven uit. Investeren in dit Koninkrijk geeft hoop en liefde als rendement. God geeft bevrijding van hebzucht en afgunst.
Hij maakt rijken vrijgevig en armen geduldig.
Hij geeft kracht in tegenslag, en dankbaarheid in voorspoed. Toen eenmaal aan Jezus Christus werd gevraagd waar het in dit leven om draait, gaf Hij aan: God lief te hebben boven alles, en de naaste als ons-zelf.
Dat is het appel dat ook nu tot ons komt. Voor de SGP is en blijft juist het appèl op het hart, de kern. Het is een fundamentele visie in notendop: Vrees God, houdt Zijn geboden! Met dat kompas in de hand, blijven we werkelijk op koers.

Ik besef dat hier en daar inmiddels een frons op de gezichten kan ver-schijnen â begint dit niet verdacht veel op een preek te lijken? Ik geef dat graag toe, maar wat is daar mis mee? Praktische politiek kan niet zonder een preek op zân tijd, kan niet zonder een goede missie!

MdV, Dit kabinet is een kabinet van missies. Naar Kunduz, tegen criminali-teit, en âik citeer de premierâ zelfs een âheilige missie tegen het leger van subsdie-adviseurs.â

Wat is eigenlijk heilig? Wat is eigenlijk heilig in dit land? Het woord âheiligâ wordt hier in de Kamer regelmatig gebruikt, maar dan vooral als uitdrukking van wat âniet heilig isâ: de pensioenleeftijd of de provinciegrens. Als het niet heilig is, dan mag je er gerust aankomen, dan ligt het niet vast, zo is de gedachte. Als iets echt heilig is, moet je daarentegen heel voorzichtig zijn, dan gaat het om iets wat een bijzondere betekenis heeft, wat bijzonder respect verdient.
Daar moet je afblijven.

Aan dit missiegedreven kabinet wil de SGP nog graag enkele extra missies meegeven. Heilige missies, want ze gaan over cruciale, vitale zaken in on-ze samenleving.

Een heilige missie is om meer rechtsbescherming te geven aan ongeboren leven â het blijft een ongelooflijk triest feit dat zoveel jong leven in de moederschoot gedood wordt. Waarom wordt zo lauw berust in het grote aantal abortussen in ons land?
Al het menselijk leven heeft een waarde in zichzelf, omdat het door God geschapen leven is. Dit basale gegeven roept op overigens ook altijd op om onze medemensen met respect tegemoet te treden, hoezeer wij het ook met hen fundamenteel oneens kunnen zijn. Laat er ook in het publie-ke debat een pittige, maar ridderlijke strijd gevoerd worden om de in-houd!

Een heilige missie is ook het herstel van het huwelijk als trouwverbond. Kracht van gezinnen is meer dan koopkracht. Het is en blijft een afschuwelijke maatschappelijke werkelijkheid dat er zoveel ontrouw is in relaties waar kwetsbare kinderen de wrange vruchten van plukken. Bovendien kost het de maatschappij ook nog eens veel geld. Eerst krijgen kinderen de rekening gepresenteerd, maar vervolgens ook de samenleving.
Intussen worden we via de ether opgezadeld met platte âvrij veiligâ spot-jes. Het wordt tijd voor een andere koers. Het zou mooi zijn als er een âwees-trouwâ-campagne zou komen. We moeten werkelijk inzetten op ver-sterking van gezinnen. De overheid kan niet alles, maar dat is geen reden om niks te doen.
De engelse premier Cameron zei in zijn toespraak na de rellen in augus-tus: âGezinnen doen ertoe. Als we ook maar durven hopen dat we onze samenleving kunnen herstellen, dan moeten we beginnen bij het gezin en het ouderschap. Dat betekent dat vanaf nu alle binnenlandse beleid zal worden getoetst op de effecten voor -gezinnen.â Is de premier het eens met de woorden van zijn engelse collega?

Een heilige missie is ook de inzet voor zondagsheiliging. Laten we het ge-schenk van deze rustdag niet laten wegvloeien, door de zondag prijs te geven aan veralledaagsing en vercommercialisering. Van een gemeen-schappelijke rustdag knapt bovendien iedereen op.

Om niet meer te noemen â wat meer heiligheid zou ook weldadig zijn in het omgaan met gewetensbezwaren. Het blijft zeer tegen de borst stuiten als er geen plaats meer zou zijn voor ambtenaren met gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk. Laten we toch gewoon aan de lijn-Cohen vast-houden, zoals die ingezet is bij de wetsbehandeling destijds, waarbij er nu en in de toekomst ruimte blijft voor ambtenaren met erkende en diepge-wortelde gewetensbezwaren.

Tot slot bepleit ik nog een inzet voor het heilige land: Israel. Wij steunen het tegengaan van het eenzijdige Israel-bashen, en roepen het kabinet op zich te blijven verzetten tegen het eenzijdig uitroepen van een Palestijnse staat. Is het kabinet niet met ons bezorgd dat die dreigende actie een le-vensgroot risico op nieuwe frustraties en zelfs een nieuwe geweldsuitbar-sting kan uitlokken?

Er is veel aan de hand. Nationaal en internationaal. Er is veel werk aan de winkel. De uitdagingen waarvoor dit minderheids kabinet staat, zijn niet mals.
Belangrijke besluiten van dit kabinet, zoals bij bezuinigingen, bij de Kun-duz-missie, de Europakoers, kregen steun van wisselende meerderheden. Daar worden nu veel klaagzangen over gehoord vanuit partijen die tot voor kort zuchtten over de knellende regeerakkoorden. Laat ik voor de afwisseling maar eens opmerken dat ik dit uit parlementair en democratisch oogpunt wel verfrissend vind. Het paradoxale resultaat kan wel eens zijn dat dit minderheidskabinet, dat onder de dreiging van vergaande polarisatie van start ging, wellicht meer dan enig ander recent kabinet de trekken van een nationaal kabinet gaat vertonenâ¦

De SGP wil dit kabinet onafhankelijk en welwillend tegemoet blijven tre-den: steunen waar kan, kritiek waar nodig.

Van harte wensen wij de minister-president en alle bewindslieden Gods onmisbare zegen toe. God zij met ons! Het staat op de rand van de euro, het raakt het hart van Nederland en het zorgt dat wij allen doen wat nodig is.