SGP


Kees van der Staaij over de Miljoenennota

âDe Miljoenennota is somber, maar realistischâ, zegt SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. âHet kabinet ontkomt dus niet aan forse bezuinigingen om de staatsschuld terug te brengen. Ieder die dat ontkent, ontkent de feiten.â

Wel vindt Van der Staaij het onterecht dat het steeds weer de eenverdieners zijn die er in koopkracht het meest op moeten inleveren. Al jaren legt de SGP de vinger bij de zere plek dat dubbelverdieners door de fiscus sterk bevoordeeld worden boven eenverdieners. Het is toch geen eerlijke heffing naar draagkracht als een alleenverdiener waarvan de echtgenoot thuis zorgt voor de kinderen of een gehandicapte broer, met â¬40.000 euro bruto inkomen daarover â¬12000 belasting betaalt, terwijl twee partners die datzelfde bedrag samen verdienen maar zoân â¬5000 moeten afdragen? Dit kan en moet eerlijker! Die scheefgroei moet uit ons belastingstelsel! De SGP gaat zich daar hard voor maken, zowel bij de algemene politieke als bij de financiële beschouwingen.

Een koersbijstelling vindt de SGP ook nodig met het oog op de financiële positie van gezinnen. Het kabinet wil geen kindgebonden budget meer voor het derde kind en de daaropvolgende kinderen. De SGP heeft daar grote moeite mee. In Nederland wonen ongeveer 190.000 gezinnen met lage en middeninkomens die drie of meer kinderen hebben en gebruik maken van het kindgebonden budget. Juist zij hebben het hard nodig. De SGP pleit ervoor om deze bezuiniging ongedaan te maken en heeft daarom een amendement ingediend.

Door diverse maatregelen in de sociale zekerheid, de zorg en de fiscaliteit komt de (financiële) positie van mantelzorgers nog verder onder druk te staan. Niet alleen raken mantelzorgers vaak een deel van hun inkomsten uit betaalde arbeid kwijt, daarnaast besparen ze de maatschappij ook veel kosten doordat zij de zorgvraag verminderen. Daarom gaat de SGP zich ervoor inzetten dat de financiële en maatschappelijke positie van de mantelzorger in wet- en regelgeving versterkt wordt.

Maatschappelijke organisaties spelen een vitale rol in ons land. Of het nu om zorg voor mensen rond het levenseinde gaat, hulpverlening aan tienermoeders, de nazorg voor ex-gedetineerden, of over ontwikkelingssamenwerking ver van huis. Van der Staaij gaat de regering oproepen bij de subsidieverlening van zulke organisaties ook de maatschappelijke verankering, de betrokkenheid van vrijwilligers en de geefbereidheid van de achterban, meer te waarderen.