ChristenUnie


De toespraak van Arie Slob tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen

De toespraak van Arie Slob tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen

woensdag 21 september 2011 21:53 Vandaag zijn de Algemene Politieke Beschouwingen van start gegaan. Twee dagen lang spreken de kamerleden met het kabinet over de plannen van de regering voor het komende jaar. Hieronder vindt u de tekst waarmee Arie Slob de Tweede Kamer heeft toegesproken.

Dit wordt een zware tijd. Dat ging door me heen toen ik eind Augustus in het zuiden van Ethiopië de duizenden vluchtelingen in de UNHCR-opvangkampen zag zitten. Wat een leed. Dit wordt een zware tijd. Dat beseft ook de vader met twee zorgbehoeftige zonen, die me begin deze week mailde dat hij vanwege de huidige kabinetsplannen niet meer weet hoe hij zijn gezin moet onderhouden. Dit wordt een zware tijd. Dat beseffen ook de pleegouders van zeven kinderen waar mijn fractie dit weekend contact mee heeft gehad. Als de huidige PGB-plannen van het kabinet door gaan, kunnen zij de aan hen toevertrouwde pleegkinderen niet meer in huis houden.

Er is veel onzekerheid in onze samenleving. Mensen die de opstekende storm waar minister de Jager het gisteren over had, op zich af zien komen. Mensen die niet precies weten wat er gaat gebeuren, maar wel dat de beperkte middelen die ze hebben om zich tegen deze storm te beschermen tekort zal schieten. Sterker nog, dat hen die mogelijk deels of geheel ontnomen zal worden.

Zo'n tijd vraagt om een kabinet dat er staat. Om alertheid, daadkrachtig optreden. Er moet leiderschap getoond worden. Er moet vertrouwen gewonnen worden. Burgers moeten meegenomen worden in de keuzen die het kabinet maakt. Juist in een tijd als deze komt het er op aan. Het kabinet pretendeert een vaste koers te varen. Maar waar koersen we op af? Wat betekent dat voor mensen? Met name ook voor mensen die het sociale fundament onder zich voelen wegvallen? Die vader van zorgbehoeftige kinderen. Die pleegouders van zeven kinderen?

Waar is het grote verhaal, waar is de lange termijnvisie, het vergezicht van dit kabinet, de stip aan de horizon, dat mensen in een tijd van onzekerheid weer vertrouwen kan geven. Ik heb het tot op heden gemist. Niet helemaal. Gistermiddag bij de presentatie van de miljoenennota door de minister van Financiën veerde ik voor de eerste keer weer wat op. In Zijn woorden was iets terug te vinden van een gepassioneerdheid en visie waar dit land nu al zo lang bij dit kabinet naar smacht. We hebben dit ook nodig na alle miscommunicatie van de afgelopen maanden.

Ik roep via u de minister-president op daarin voor te gaan. Laat langetermijnvisies zien die verder gaan dan alleen het terugkerende kabinetsrefrein dat `de overheidsfinanciën weer op orde moet worden gebracht'. Dat is maar het halve verhaal. Spreek hardop uit dat we met een schuldencrisis te maken hebben. Misschien een wat ongemakkelijke waarheid, maar wel de kern van de problemen waar we nu midden in zitten. Niet alleen schulden bij de overheid, maar ook schulden bij de banken en een grote schuldenlast bij burgers. Geef daarom toe dat we in de afgelopen decennia veel te veel achter eenzijdige economische groei en winstmaximalisatie hebben aangejaagd. Met alle gevolgen van dien, voor de schuldenlast, maar ook voor het grote beslag dat de westerse wereld op grondstoffen en energievoorraden heeft gelegd. Spreek banken aan op hun verantwoordelijkheid. Zorg dat de zaken- en nutsactiviteiten van banken daadwerkelijk gescheiden gaan worden, zodat er niet meer op financiële markten gestunt kan worden met spaargeld van eerzame burgers.

Spreek uit dat we terug moeten naar gezonde economische verhoudingen, dat we meer oog moeten hebben voor de kwaliteit van economische ontwikkeling, dat we terug moeten naar een uitgavenpatroon dat past bij wat er aan inkomsten binnenkomt. Dat geldt voor overheden, voor banken, maar ook voor particulieren.

Ik vraag het kabinet van de aanpak van schulden dit komende jaar een groot aandachtsgebied te maken. De fractie van de ChristenUnie heeft een aktieplan opgesteld om het kabinet daarin richting te wijzen. Tien actiepunten, beginnend bij onze jongeren die we al vroeg bewust moeten maken van de onwenselijkheid van schulden en eindigend bij de steunverlening aan landen in de eurozone. Graag overhandig ik dit via de voorzitter aan de MP en ik kijk uit naar een reactie.

Mag ik zo vrij zijn om via u het kabinet ook een waarschuwing mee te geven. En wel deze: pas op voor het risico dat u verwordt tot een kabinet van boekhouders. En dan ook nog eens boekhouders die moeite hebben met rekenen. Alle respect voor boekhouders, maar regeren is meer dan berekeningen kloppend maken. Achter uw cijfers gaan mensen schuil. Henk en Ingrid, Bas en Willy, André en Liesbeth, maar ook Greetje, Ahmed en Leo. Uw rekenwerk raakt mensen in hun leven. Meest illustratief daarbij zijn in de ogen van mijn fractie de discussies over de GGZ, het passend onderwijs en het PGB. De coalitie klemt zich krampachtig vast aan gemaakte bezuinigingsafspraken, en bekreunt zich in ieder geval voor de schermen niet of nauwelijks over de gevolgen van deze afspraken. Het dieptepunt daarvan is het optreden van staatssecretaris van Veldhuijzen van Zanten, die steeds alle kritiek op de exorbitant hoge bezuinigingen op het PGB heeft weggewuifd en tot afgelopen donderdag nog durfde vol te houden dat ook met dit bezuinigingsbedrag de zorg gegarandeerd zou blijven. Ook hier kun je de vraag stellen: wie houdt hier nu wie voor de gek? Bij het PGB doet zich nog eens het merkwaardige feit voor dat nota bene een kabinet van VVD en CDA, met steun van de PVV, mensen hun vrijheid afpakt om regie over hun eigen zorg te voeren om hen daarna naar de bureaucratie van de zorgkantoren te dirigeren. Begrip voor de moeite om greep te krijgen op dit soort financiële open regelingen, maar kabinet en coalitie doe het a.u.b. met wijsheid!

Dat geldt ook voor het kabinetsvoorstel om te komen tot een eigen bijdrage in o.a. de 1^e lijnszorg van de GGZ. Iedereen weet dat dit voor het overgrote deel van deze kwetsbare groep mensen zorgmijding zat betekenen. Dat is inherent aan de problemen die ze hebben. Met alle gevolgen van dien. Ook financieel. Minister Schippers boekt de bezuiniging in en minister Opstelten krijgt uiteindelijk een dubbele rekening gepresenteerd als de overlast op straat gaat toenemen. Weet het kabinet namelijk niet, zo vraag ik de MP, dat elke euro zorgbezuiniging in deze groep, twee euro aan overlast- en veiligheidskosten zal betekenen?

De fractie van de ChristenUnie heeft in het afgelopen jaar bewezen dat we, ook nu we geen deel meer uitmaken van de regering, verantwoordelijkheid durven te nemen voor moeilijke beslissingen. Zo hebben we het kabinet gesteund bij de politietrainingsmissie in Kunduz en recent nog bij het pensioenakkoord. En als we het niet met het kabinet eens waren, dat kwam helaas ook regelmatig voor, zijn we in het afgelopen jaar ook steeds met tegenvoorstellen gekomen. Zo doen we dat. Dat is ook de reden dat mijn fractie dit jaar het instrument van de tegenbegroting weer heeft opgepakt. Niet alleen zeggen wat er niet goed is, maar ook tegenvoorstellen doen die financieel gedekt zijn.

Rode draad in onze tegenbegroting is de nadrukkelijke wens van de ChristenUnie dat we in deze tijd van crisis toewerken naar (1) een meer duurzame economie, (2) dat er voldoende zorg is voor elkaar - in het bijzonder voor hen die niet of moeilijk kunnen meekomen - en (3) dat we voor jongeren als de burgers van morgen een goede plek creëren om op te groeien. Dat vraagt om een gericht gezinsbeleid.

Laat ik bij de gezinnen beginnen. We hebben ons als fractie afgevraagd wie er nu eigenlijk binnen het kabinet verantwoordelijk is voor het gezinsbeleid? De naam van minister Kamp werd genoemd als bestuurlijk verantwoordelijke voor de - in onze ogen - afbraak van de kindregelingen, maar daarna werd het pijnlijk stil. Daarna zijn we op zoek gegaan naar de aandacht voor het gezin in de miljoenennota. Dat was nog erg zoeken. Er werd wat geschoven met geld van de kinderbijslag naar het kindgebondenbudget, er waren nog wat overhevelingen van geld naar enkele ministeries van het eerder door dit kabinet ontmantelde ministerie voor jeugd en gezin, en dat was het. Nou ja, niet helemaal. Het kabinet kiest ervoor om bij het kindgebondenbudget nota bene een tweekindpolitiek te gaan voeren? Met grote financiële gevolgen voor gezinnen met drie kinderen of meer. Wie verzint zoiets? En dat in een tijd waarin we ons zorgen maken over de vergrijzing van onze samenleving. Er gaan geruchten dat dit nu weer teruggedraaid gaat worden, maar de bezuiniging blijft wel staan.

Als de minister van Financiën gisteren terecht stelt dat we `het huis' zo stevig mogelijk moeten maken, dan vraag ik wel van het kabinet van de fundamenten van dat huis af te blijven. En dan moet ik met pijn in het hart concluderen dat in een jaar tijd het onderwerp jeugd en gezin zo goed als volledig van de politieke agenda van dit VVD/CDA-kabinet is verdwenen. En ook bij een belangrijk onderwerp als de transitie van het jeugdbeleid van provincies naar gemeenten blijft het oorverdovend stil vanuit het kabinet. MP, neem een voorbeeld aan uw politieke vriend David Cameron, die in de afgelopen maanden een aantal malen publiek het grote belang van het gezin benadrukt heeft als (ik citeer) `cornerstone of society, the rock upon which our lives are built'.

Kom op kabinet, zeg ik, via u voorzitter, in onze eigen mooie Nederlandse taal. Benut de kracht van gezinnen, versterk gezinnen waar dat nodig en mogelijk is, besef dat gezinnen cruciaal zijn voor het functioneren van onze samenleving als de plek waar de burgers van morgen opgroeien en stop met die tweekindpolitiek. Dit moet anders. Dit kan ook anders. Ik overhandig daarom - via de voorzitter - het kabinet een manifest om het gezin weer beter op het bestuurlijk netvlies te krijgen. Inclusief de maatregelen uit onze tegenbegroting. Ik verwacht een uitgebreide reactie van het kabinet.

Ik vroeg al eerder aandacht voor het toewerken naar een meer duurzame economie. Dat kan op veel manieren bevorderd worden. Ik noemde al het uitgaan van meer verantwoorde economische principes, het uitgaan van gezonde economische verhoudingen, niet het bevorderen maar juist het ontmoedigen van het aangaan van schulden, maar we kunnen ook denken aan het versterken van duurzame innovatie binnen het MKB, het in standhouden van het lage BTW-tarief voor de bouw, het financieel stimuleren van een schonere binnenvaart en visserij, het stimuleren van bedrijven om restwarmte beter te gebruiken, het belonen van bedrijven die hun best doen om oudere werknemers en mensen met een beperking een plaats in hun bedrijf te geven, maar ook het verder intensiveren van leer- werkplaatsen in sectoren als zorg, onderwijs en veiligheid en het ondersteunen van baanbrekende technologieën en toepassingen. In onze tegenbegroting zijn deze voorstellen terug te vinden. Juist een tijd als deze kan benut worden om duurzaam, verantwoord ondernemerschap te bevorderen. Fijn om te zien dat steeds meer ondernemers in ons land ook die weg in slaan. Laten we hen aanmoedigen i.p.v. ontmoedigen.

In onze tegenbegroting vragen we ook aandacht voor mensen in kwetsbare posities en de zorg die we voor hen dragen. Laten we het sociaal fundament van onze samenleving niet aantasten. Natuurlijk. Waar het maar enigszins kan zullen mensen in hun eigen levensonderhoud moeten voorzien. Daar mogen we hen ook op aanspreken. Maar als mensen door omstandigheden niet of niet volledig in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, dragen samenleving en overheid daarvoor ook een verantwoordelijkheid. Dit kabinet wil - en dat steunen wij - meer verantwoordelijkheden bij de samenleving terugleggen. Maar ik vraag het kabinet met klem de samenleving dan ook in staat te stellen die verantwoordelijkheid op zich te kunnen nemen. Ontneem de samenleving dan geen ruimte, maar biedt juist ruimte om bijvoorbeeld arbeid en zorg te kunnen combineren. Pak mensen ook niet met het fiscale mes in de hand hun keuzevrijheid daarin af. Blijf gemeenten ook in staat stellen een verantwoord lokaal welzijnsbeleid te voeren. Gebruik hen niet als het straatje waar we onze financiële problemen gaan dumpen.

Geweldig overigens als we zien dat mensen zich over elkaar ontfermen. Over hun ouder wordende ouders, over hun buren of collega's. Dat is ook hard nodig. Het aantal eenzame mensen in ons land is groot. Ontmoedig daarom niet, maar stimuleer de mantelzorg in ons land. Ontmoedig daarom niet, maar stimuleer ook het andere vrijwilligerswerk. Het is de kurk waar de samenleving op drijft. Het kan ook een bijdrage leveren aan onze veiligheid. Ik denk bij voorbeeld aan het vrijwilligerswerk bij politie en de brandweer, maar dan wel met reële onkostenvergoedingen en ondersteuning. Waarom bezuinigd het kabinet overigens op de sociale veiligheid in steden? Dat is toch in strijd met het eigen beleid? En waarom investeert het kabinet niet- zoals de ChristenUnie doet - in onderwijs en geeft het kabinet het onderwijs en de ouders die de scholen dragen niet meer ruimte voor het maken van eigen keuzen? En waarom bezuinigd het kabinet zo fors op het openbaar vervoer. We vrezen een kaalslag in de steden, maar ook op het streekvervoer dat met name voor de plattelandsgebieden zo belangrijk is. Graag een reactie op onze voorstellen in de tegenbegroting om dat te voorkomen.

Ik vraag tot slot aandacht voor drie grote internationale vraagstukken. De situatie in de Hoorn van Afrika, de situatie in het Midden-Oosten en de mensenrechten. De aandacht van Nederland houdt namelijk niet op bij Lobith en Maastricht. De mogelijkheid van een eenzijdige uitroepen van de Palestijnse staat is een reële bedreiging voor Israël en de vrede in het Midden-Oosten. Goed dat het kabinet dit onderkent en dat ook uitdraagt.

Ik vraag aandacht voor de ongemakkelijke waarheid van het leed van duizenden mensen in de Hoorn van Afrika. Ook daarvoor dragen wij een verantwoordelijkheid. Ik waardeer de inzet van staatssecretaris Knapen, de Somalië-brief van het kabinet getuigt van moed, maar ik roep het kabinet op in internationaal verband te blijven vechten voor structurele oplossingen voor deze grote problematiek. Schril contrast met de inzet van staatssecretaris Knapen is wel dat dit kabinet volgend jaar bijna een miljard bezuinigd op de allerarmsten van de wereld.

Ik roep het kabinet ook op te blijven opkomen voor vrijheid van godsdienst en geweten in de wereld. Blijft u zich onverminderd inzetten voor vervolgden als Asia Bibi en haar familieleden in Pakistan, voor de belaagde Kopten in Egypte én durf ook in landen als China en Saoedi Arabië de mensenrechten aan de orde te stellen. Laten we ook in eigen land het goede voorbeeld geven in onze omgang met verschillen.

Ik kom tot een slot. In de politiek houden we ons meestal alleen maar met problemen bezig. Met ongemakkelijke waarheden waarbij het vaak zoeken is naar goede antwoorden. Dan kan het ons helpen als we ons vasthouden aan de bevrijdende waarheid dat we dit werk mogen doen in afhankelijkheid en dienst aan onze God. Als we Hem zoeken bij ons werk, dan mogen we daar ook zegen op verwachten. Die houding wens ik het kabinet, mijn collega's in het parlement, mijn fractie en allen die ons ondersteunen, maar ook de Nederlandse samenleving, van harte toe.

Ik dank u wel.

Arie Slob

Voorzitter Tweede Kamerfractie ChristenUnie

Arie Slob