Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Strijdvaardige wethouder nodig voor huurders

Strijdvaardige wethouder nodig voor huurders

21-09-2011 * Wethouder Ossel moet het voortouw nemen in het verzet tegen plannen van minister Donner om de maximale huur voor huurwoningen met 123 euro te verhogen. SP-gemeenteraadslid Remine Alberts: "Er is nu lang genoeg gepraat, dat hielp niet. Wat mij betreft toont wethouder Ossel vanaf nu zijn spierballen, daar hebben de Amsterdammers recht op."
Remine Alberts
Minister Donner wil de plannen voor het woningwaarderingsstelsel al per
1 oktober laten ingaan. Dat houdt in dat vanaf dat moment de huren binnen de ring A10 met ¤123 mogen stijgen, maar ook buiten de ring zullen nieuwe huurders een veel hogere huur voorgeschoteld krijgen. De vastgoedsector wrijft al in zijn handen en adviseert particuliere verhuurders om te wachten met het verstrekken van nieuwe contracten, omdat zij door de maatregel van de minister honderden euro's meer huur kunnen gaan vangen.

De maatregel van minister Donner betekent dat van de 280.000 Amsterdamse huurwoningen ruim 48.000 sociale huurwoningen van corporaties en 27.000 sociale huurwoningen van particulieren in de vrije sector terecht kunnen komen. Bij elkaar opgeteld is dat 30 procent van alle huurwoningen, dat is vergelijkbaar met de omvang van een middelgrote stad als Haarlem. Alberts: "De minister wil deze maatregel invoeren omdat de woningmarkt op slot zit, maar dat los je niet op door wonen duurder te maken. Wethouder Ossel moet er alles aan doen om deze onzalige plannen tegen te houden. Laat hem het verzet aanvoeren in plaats van alleen maar met mooie praatjes te komen." De SP heeft de wethouder enkele actiesuggesties gedaan, maar de wethouder wilde dit nog niet overnemen.