Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Alleen SP wijst topbeloning nieuwe GVB-baas af

Alleen SP wijst topbeloning nieuwe GVB-baas af

21-09-2011 * Na gedraai van menig partij, bleek woensdag alleen de SP het topsalaris van de nieuwe directeur van het GVB af te wijzen. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Vrijwel de gehele raad zei ongelukkig te zijn met dit salaris, maar kennelijk waren dat slechts tranen voor de bühne. Al jaren proberen we het salaris van de GVB-baas onder dat van de minister-president te laten vallen. Daarvoor moesten we wachten totdat er een nieuwe directeur zou komen. Nu die kans zich voordoet blijkt de Balkenendenorm opeens niet meer van belang voor de Amsterdamse partijen. Dat is erg bedroevend, en doet ook geen recht aan de klanten en medewerkers van het GVB die met forse bezuinigingen worden geconfronteerd."
Laurens Ivens
De SP wees alle partijen erop dat ze eerder duidelijke uitspraken hadden gedaan over het hanteren van de Balkenendenorm. Zo noemde de PvdA dat 'de Balkendenorm de norm moet zijn, punt uit. Als er nieuwe contracten worden afgesproken, moet die norm gewoon gelden.' GroenLinks gaf eerder aan dat ze geen smoesjes accepteren om boven de Balkenendenorm te betalen: 'Als mensen denken dat ze in het bedrijfsleven meer kunnen verdienen, moeten ze vooral in het bedrijfsleven gaan werken.' En de VVD zei eerder 'het een goede zaak te vinden dat het GVB vasthoudt aan de Balkenendenorm' en 'het terecht te vinden dat mensen zakkenvuller genoemd worden als ze er meer uit willen slepen.'

Tot groot ongenoegen van de SP hield de gemeenteraad het bij krokodillentranen, en werd er fors gedraaid. Ivens: "Dat het vertrouwen in de politiek steeds verder afneemt begrijp ik zo wel. Dit was echt een genante vertoning. Nu zitten we weer jaren opgescheept met een man die het salaris ontvangt waarvoor we een heel team van mensen zouden kunnen aannemen. Natuurlijk wensen we de nieuwe directeur wel veel sterkte toe met zijn nieuwe uitdaging."