Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 7 juli 2011
Muze

Laatste dansvoorstelling Anouk van Dijk voor vertrek naar Chunky Move - Melbourne, Australië.

Muze is voorlopig de laatste voorstelling die choreografe Anouk van Dijk in Nederland maakt voor haar vertrek naar Australië, waar ze vanaf 2012 artistiek leider van het dansgezelschap Chunky Move in Melbourne zal worden. De voorstelling gaat op 21 september in première in Theater Frascati te Amsterdam. Muze is een trio voor dansers Philipp Fricke, Yichun Liu en vooral Nina Wollny. Zij maakte in 2002 haar debuut in de voorstelling Diva en danste sindsdien in alle producties van Anouk van Dijk. Nu zal ze nog één keer schitteren in Muze.

De voorstelling
Dansers balanceren altijd op
het grensgebied van lukken
en mislukken. Die
kwetsbaarheid is tevens een
kracht. Ze vechten met
schone schijn, met een
spanning tussen het
artificiële en het natuurlijke,
met de spanning tussen het
cerebrale en het dierlijke. De
mens in gevecht en in
harmonie met zichzelf. De
mens die zich staande
probeert te houden. Letterlijk en figuurlijk. De drie dansers Nina Wollny, Philipp Fricke en Yichun Liu tonen hun kracht en kwetsbaarheid in een ijzersterk, dansant miniatuur.

Wereldpremière
Muze gaat op woensdag 21 september 2011 om 20.30 uur in première in Theater Frascati te Amsterdam en toert vervolgens door heel Nederland. De voorstelling wordt gedanst door Philipp Fricke, Yichun Liu en Nina Wollny.

Anouk van Dijk
Choreografe Anouk van Dijk leidt sinds 1998 haar eigen gezelschap anoukvandijk dc. Haar werk kent een grote internationale belangstelling en was behalve in Nederland de laatste jaren ook te zien in onder andere de Verenigde Staten, China, Rusland, Australië, Japan en door heel Europa. Behalve als choreograaf vindt Anouk van Dijk internationaal erkenning als docent van haar Countertechniek.

Countertechniek
De Countertechniek is het bewegingssysteem dat Anouk van Dijk in de afgelopen 20 jaar heeft ontwikkeld tijdens haar carrière als danseres, choreograaf en docent. De Countertechniek is een methode die dansers helpt in het denken over het dansende lichaam. Alhoewel de fysieke vaardigheden die worden aangeleerd kunnen worden gebruikt in het choreografische proces, is de Countertechniek geen middel om mee te choreograferen. De techniek helpt dansers om te gaan met de dagelijkse praktijk van optreden, repeteren en trainen. De Countertechniek neemt een prominente plek in in de publicatie Dance Techniques 2010, de eerste publicatie ooit waarin moderne, postmoderne en hedendaagse danstechnieken uitgebreid geanalyseerd en met elkaar vergeleken worden.

Chunky Move
Chunky Move heeft een positie die te vergelijken is met die van een basisinfrastructuurgezelschap in Nederland. Het gezelschap produceert werk van de artistiek leider en heeft daarnaast een uitgebreid activiteitenprogramma waarbij ieder jaar een wisselende artist-in-residence een plek krijgt, jonge makers worden begeleid en ondersteund en het hele jaar door workshops en openbare lessen voor het dansveld in Melbourne worden georganiseerd. Anouk van Dijk zal leiding geven aan alle activiteiten van Chunky Move en zal haar eigen nieuwe werk bij het Australische gezelschap uitbrengen.

Credits
Concept / choreografie: Anouk van Dijk
Gemaakt voor en met: Philipp Fricke, Yichun Liu, Nina Wollny Muziek: Marcel Wierckx
Licht: Floriaan Ganzevoort
Kostuums: Jessica Helbach