Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

CAMERA JAPAN 2011

'Made in Japan?'

Binnenkort gaat de zesde editie van CAMERA JAPAN, het grootste multidisciplinaire Japanse film en cultuur festival van de Benelux weer van start met (wederom) een breed, divers en tot de verbeelding sprekend programma.

Centraal thema: Made in Japan?

Rotterdam trapt af met ons festival dat inmiddels kan bogen op een landelijk succes. Op 16 september zal er in Zaal de Unie film en debat plaatsvinden. Thema: Fukushima, dit natuurlijk naar aanleiding van de gebeurtenissen van maart dit jaar in Japan. Na de vertoning van de documentaire "Ashes to Honey" zullen Hans van der Lugt (voormalig correspondent NRC in Japan) en Ike Teulings (stralingsdeskundige Greenpeace) dieper ingaan over hoe het zover heeft kunnen komen, en wat er gedaan zou moeten worden om situaties zoals deze te kunnen voorkomen.

CAMERA JAPAN zal gaan plaatsvinden op 21 september met een 'kick-off' in het vernieuwde WORM aan de Witte de Withstraat waar de extremen in de Japanse muziek worden opgezocht met optredens van Sete Star Sept and Ove Naxx en een documentaire over de underground muziekscene in Japan. Het hoofdfestival is van 22 t/m 25 september op de Kop van Zuid in LantarenVenster te Rotterdam waar we openen met een optreden van Suzuki Keiichi (componist van o.a. de recente Kitano Takeshi films) en de film 'The Wife of Gegege'. Hier kan je je onderdompelen in de Japanse cultuur met bijna 50 filmvoorstellingen, optredens (met o.a. een 'Tokyo Club Night'), workshops, demonstraties en niet te vergeten Japanse lekkernijen.

Het programma in Rotterdam wordt de week erop gevolgd door de programmering in de

Melkweg en Kriterion te Amsterdam, tussen 29 september en 5 oktober. CAMERA JAPAN gaat on tour en doet Den Haag, Breda, Groningen en Leiden aan.

Check de website voor nader info. www.camerajapan.nl

CAMERA JAPAN 2011heeft als thema 'Made in Japan?'. Lang symbolisch voor de goede naam van Japan als producent van technologisch hoogwaardige en vooruitstrevende producten, roepen wij de vraag op wat men nog kan kwalificeren als 'Japans'. Geldt dit voor iets wat in Japan is gemaakt, of door Japanners? Gaat het ook op voor het werk van Japanse kunstenaars in het buitenland of van buitenlandse kunstenaars in Japan? Waar begint de invloed van Japanse Cultuur en waar eindigt zij?

In het filmprogramma komt dit o.a. terug in de documentaires over Japan door westerse

filmmakers, een retrospectief met werk van Japanse regisseurs dat sterk beïnvloedt is door het Amerikaanse, en in films gemaakt in het buitenland door Japanse regisseurs. In het muziekprogramma in de muziek van Japanse muzikanten die gevestigd zijn in Europa en in de muziek van artiesten uit Japan die zich laten beïnvloeden door het westen. Daarnaast is het ook te zien in het culinaire aanbod tijdens het festival en in de interventies in de foyer die voor het publiek ogenschijnlijk 'spontaan' plaatsvinden.

2011 zal een onvergetelijk jaar zijn voor CAMERA JAPAN, helaas door een zeer trieste

gebeurtenis. We schenken aandacht aan de enorme ramp die Japan is overkomen in maart

dit jaar : de grote aardbeving, gevolgd door een verwoestende tsunami waarbij vele levens verloren zijn gegaan en veel mensen dakloos zijn geworden en tot op de dag van vandaag nog voortduurt door de onzekere situatie rond de kerncentrale in Fukushima.

In het kader van deze rampzalige gebeurtenis organiseren wij dit jaar een project

genaamd "After the Quake". Dit is een installatie waarbij bezoekers hun eigen gevoelens

kunnen uiten over wat er in Japan gebeurd is door middel van een creatieve bijdrage

zoals foto's, gedichten, tekeningen en/of andere media. Deze bijdrages zullen worden

tentoongesteld tijdens het festival als een installatie en samen word geëxposeerd met

werk dat eerder naar ons is opgestuurd. Het eerste CAMERA JAPAN evenement op 16

september in De Unie zal ook in het licht staan van de gebeurtenissen van maart dit jaar. Na de vertoning van de documentaire "Ashes to Honey" zullen Hans van der Lugt (voormalig correspondent NRC in Japan) en Ike Teulings (stralingsdeskundige Greenpeace) dieper ingaan over hoe het zover heeft kunnen komen, en wat er gedaan zou moeten worden om situaties zoals deze te kunnen voorkomen.

Data overzicht CAMERA JAPAN 2011:

16 september - Film & Debat in De Unie / Rotterdam

21 september - "Kick-off" in WORM / Rotterdam

24 september - Lezing in Museum Boijmans van Beuningen

22 t/m 25 september - LantarenVenster (hoofdfestival) / Rotterdam

30 sept. t/m 2 oktober - Kriterion / Amsterdam

2 t/m 5 oktober - Melkweg (retrospectief) / Amsterdam

29 sept. t/m 2 oktober - Filmhuis Den Haag

10 t/m 12 oktober - Chasse / Breda

16 t/m 19 oktober - ForumImages / Groningen

28 t/m 30 oktober - Sieboldhuis / Leiden (tijdens het Leids Film Festival)




Ingezonden persbericht