Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Amsterdam, 9 december 2011

De ontvoering!
ud Driss El Maloumi
teksten Stijn Aerden
NBE op historische instrumenten

Vanaf 21 september speelt het NBE het programma De ontvoering! een voorstelling met de fraaist denkbare muzikale fata morgana's. De ontvoering! zonder zangers, maar het verhaal van Sultan Selim, ingekleurd door teksten van Stijn Aerden, met koranfragmenten en de bezwerende muziek van de Marokkaanse ud-virtuoos Driss El Maloumi. De voorpremière is op 21 september in Podium Mozaiek te Amsterdam. Aansluitend doet het ensemble de steden Den Bosch (22/9), Groningen (24/9), Haarlem (10/11) en Den Haag (12/11) aan. De tournee wordt afgesloten in het Concertgebouw Amsterdam op 11 en 13 november 2011.

Over bewerkingen door componisten van hun eigen werk is altijd veel wetenschappelijk getouwtrek. Is de bewerking van Die Entführung aus dem Serail voor acht blazers toe te schrijven aan Mozart? Voor het NBE maakt dat helemaal niet uit. Het voegt deze parel gretig toe aan de kroon van het eigen ijzeren repertoire op historische instrumenten. Sterker, het NBE heeft een eigen visie waarbij trompet, trombone, contrabas en pauken het octet vergezellen.

Driss El Maloumi

Driss El-Maloumi (Marokko, 1970) wordt beschouwd als één van de beste componisten, vernieuwers en spelers van de oriëntaalse luit of ud. Naast het traditionele repertoire bestudeert en speelt hij ook westerse muziekstijlen als barok en jazz. Zijn liefde voor literatuur - hij is afgestudeerd in Arabische literatuur- heeft veel invloed gehad op zijn opnames van Soefimuziek, met haar dromerig en filosofisch karakter. Het bracht hem in contact met bekende musici als slagwerker Keyvan Chemirani, trompettist Paolo Fresu en Jordi Savall. In 2005 maakte hij de cd Maroc - l'ame dansee , die zijn internationale doorbraak betekende. In 2007 en 2009 stond Driss met het Nederlands Blazers Ensemble op het podium in het programma Danza del Viento.

Stijn Aerden

Stijn Aerden (Nijmegen, 1966) is schrijver/journalist en werd al vroeg van de muziekschool gestuurd, de bokfluit onder de arm. 'Ga maar liever voetballen,' riep mevrouw De Ranes hem na. Hij schreef de romans Goochelaar (geen Konijnen) en Met de hele familie en Koen; en de biografie van Rijk de Gooyer - Rijk! De negen levens van De Gooyer. Eind 2005 stelde hij met Drs. P een terugblik in verhalen samen op diens periode als copywriter in Jakarta, met alle uitstapjes naar Zuid- en Midden-Amerika die daarbij hoorden: Heinde en verre. Mozart klinkt er vaak in huize Aerden, vooral sinds het NBE in 2006 voor het eerst belde om een nieuw libretto te schrijven voor Così fan tutte.

Extra
Bij ieder concert wordt er plus minus 1 uur van te voren een gratis inleiding gegeven door o.a. publiciste Saskia Törnqvist. Ook is er na afloop van de voorstelling een after-concert!

Speeldata:

wo 21 september 20.30 uur
Amsterdam Podium Mozaiek
www.podiummozaiek.nl
Voorpremière

do 22 september 20.30 uur
Den Bosch De Toonzaal
www.detoonzaal.nl

za 24 september 20.15 uur
Groningen De Oosterpoort
www.de-oosterpoort.nl

do 10 november 20.15 uur
Haarlem De Philharmonie
www.theater-haarlem.nl

vr 11 november 20.15 uur
Amsterdam Concertgebouw
i.s.m. KAM
www.concertgebouw.nl

za 12 november 20.15 uur
Den Haag Nieuwe Kerk
www.ldt.nl

zo 13 november 20.15 uur
Amsterdam Concertgebouw
i.s.m. KAM
www.concertgebouw.nl