Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Mitrovica, 19 september 2011

Rockmuziekschool Kosovo brengt interetnische band naar Nederland Jongeren uit conflictstad Mitrovica ontvangen de Superhelden Award 2011

Op woensdag 21 september staat de nieuwe rockband The Artchitects voor het eerst in Nederland op de planken. De band onderscheidt zich door hun eigen geluid met indies en alternative invloeden, maar trekt ook om een andere reden de internationale aandacht: de leden komen uit Mitrovica (Kosovo), één van de scherpst verdeelde steden in Europa. De leden ontmoetten elkaar in de Mitrovica Rock School, een interetnisch initiatief van muzikanten uit beiden delen van Mitrovica die de rocktraditie van de stad in ere wilden herstellen. Met de steun van Musicians without Borders, Community Building Mitrovica, IKV Pax Christi en de Fontys Rockacademie staat de band nu op een internationaal podium.

Vrede door rock-and-roll en Facebook
In Mitrovica leven etnische Albanezen en Serviërs als gevolg van de oorlog vrijwel geheel gescheiden van elkaar. Het hoofdzakelijk Servische Noord-Kosovo wordt door de Ibar rivier van het Albaneze zuiden gescheiden, dwars door Mitrovica. The Artchitects reizen naar Nederland terwijl de barricades op de brug verstevigd worden en de spanningen in de stad hoog oplopen. Omdat de scheiding de Mitrovica Rock School dwingt om vanuit twee locaties te werken, gebruiken leerlingen Facebook om contact te houden. Elk jaar brengt de Mitrovica Rock School leerlingen en docenten samen voor een rockzomerkamp in aangrenzend Macedonië, waar de jongeren gemengde bands vormen en via de muziek de handen ineen slaan.

Skopje Summer School 2011
Op 26 augustus j.l. ontvingen 28 jongeren een diploma voor hun deelname aan het vierde internetnische zomerkamp van de Mitrovica Rock School. De ceremonie volgde een intensieve week waarin vijf interetnische bands samenkwamen, repeteerden en demo?s opnamen. De week werd afgesloten met een openluchtconcert in het stadspark van de Macedonische hoofdstad Skopje, voor 600 Macedonische, Albanese en Servische jongeren en ouders.

?Supergroep? The Artchitects slaan de handen ineen Dit jaar zag Mitrovica een belangrijk nieuw initiatief: zes van de beste leerlingen van de Rock School uit Noord- en Zuid-Mitrovica vormden samen een permanente interetnische band, The Artchitects. De leden vonden elkaar tijdens het rockzomerkamp in 2010, en begonnen in mei dit jaar samen nummers te schrijven. Omdat de bandleden in hun eigen stad niet samen kunnen komen, delen ze digitale opnames via het internet en communiceren ze via Facebook. Deze oorsponkelijke nummers werden professioneel opgenomen en gemixt tijdens het rockzomerkamp in augustus dit jaar.

Superhelden van de Vrede
Op 21 september vertegenwoordingen The Artchitects de Mitrovica Rock School bij de Nacht van de Vrede van Pax-it (IKV Pax Christi). Tijdens de Nacht van de Vrede ontvangen de jongeren de Superheld Award 2011 voor hun samenwerking. Pax-it: ?de jongeren zijn een goed voorbeeld van dat het anders kan, dat we met zijn allen constructief kunnen samenwerken?. Terug in Mitrovica blijven The Artchitects nieuw materiaal opnemen. De opname-apparatuur werd gedoneerd door Jack Daniel?s om jongeren als The Artchitects de mogelijkheid te geven hun eigen werk op te nemen, alsook om een opleiding te volgen als geluidstechnicus.

Gezamelijk initiatief
De Mitrovica Rock School is een gezamelijk initiatief van Musicians without Borders, Community Building Mitrovica, IKV Pax Christi en de Fontys Rockacademie. Volgend jaar moet de school op eigen benen staan, als onafhankelijk, interetnisch en regionaal bekend rockmuziekinstituut.

De Mitrovica Rock School wordt financieel ondersteund door het Programma Maatschappelijke Transformatie (Matra) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De Skopje Summer School 2011 werd mogelijk gemaakt door de ambassades van Finland, de Verenigde Staten, Noorwegen en Frankrijk in Pristina. De demo-studios aan de Mitrovica Rock School werden gesponsord door Jack Daniel?s.

Data:
Repetities en opnames Artchitects aan de Fontys Rockacademie (Tilburg): 18-20 september
Optreden Nacht van de Vrede (Utrecht): 21 september (http://nachtvandevrede.nl/)