Vrije Universiteit Amsterdam

Achter religieuze grenzen


* Startdatum: 22-09-2011


* Tijd: 14.00-17.00


* Locatie: Auditorium


* Titel: Achter religieuze grenzen. Hoe kunnen religieuze verschillen in Nederland het verschil maken? Een `socratische' discussie


* Onderdeel: Interdisciplinair


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Congres / Symposium

Georganiseerd door het VU Institute for the Study of Religion, Culture and Society (VISOR)

Moderne religies hebben meer dan ooit publieke pretenties en de groei van de moderne massamedia heeft de publieke aanwezigheid van verschillende religies groter gemaakt. Die grotere diversiteit wordt door velen als problematisch beschouwd. Het zou de nationale cohesie aantasten. Religieuze groepen verschansen zich achter hun theologische dogma's in plaats van zich in te zetten voor de publieke zaak.

Maar juist de benadrukking van eigenheid en verschil zou wel eens een veel effectievere manier kunnen zijn om te komen tot een `modus vivendi' dan het wegpoetsen van verschillen. Vanuit die gedachte zullen rabbijn Raphael Evers, universitair docent islam Umar Ryad, en gereformeerd predikant Marten de Vries met elkaar in gesprek gaan onder leiding van filosoof Ad Verbrugge. Twee vragen staan centraal: (1) Wat maakt elk van deze religies bijzonder en waarin verschillen ze van elkaar? (2) Hoe kunnen die verschillen worden georganiseerd in de samenleving? Het gaat nu eens niet om de vraag wie er `gelijk' heeft, maar om elkaar uit te dagen om uit te spreken waar een ieder voor staat, en op die manier meer ruimte te creëren voor `samen leven'.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam