Ingezonden persbericht


Acties bij opening nieuw universiteitsjaar Radboud Universiteit

ADC voert al geruime tijd campagne om alle apenexperimenten in België en Nederland te stoppen. In het kader van deze campagne voeren wij sinds februari 2011 actie tegen de apenexperimenten aan de Radboud Universiteit. Hier worden nog steeds 16 apen gebruikt in verouderde hersenexperimenten. ADC roept de universiteit op om te stoppen met deze apenexperimenten en de dieren uit te plaatsen bij een opvangcentrum.

De komende twee weken staan er een aantal acties op het programma in Nijmegen. Vanaf maandag 12 september hangen in het Centraal Station van Nijmegen grote posters met de tekst 'Stop dierenleed aan de Radboud Universiteit'. Maandag delen we van 7.30 tot 10.00 massaal folders uit aan de studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit. Op het station en bij de universiteit staan we klaar met folders en dierenvrienden in apenpak. We willen de mensen informeren over het apenleed.

Donderdag 22 september gaat ADC een stap verder. Vanaf 12.30 wordt er luidkeels geprotesteerd bij het bestuursgebouw van de RU (Comeniuslaan 4/6). Met spandoeken en protestborden willen we het dierenleed door laten dringen tot in de bestuurskamer.

Zaterdag 24 september staat ADC vanaf 12.00 met een informatiestand in de Pauwelstraat/Broerstraat in Nijmegen. 'De meeste mensen zijn tegen dierproeven maar zij krijgen nooit de kans om zich uit te spreken tegen het dierenleed. Tijdens onze informatiestand kunnen mensen de petitie tegen dierproeven tekenen.' Volgens ADC campagneleider Robert Molenaar tekenen zo'n 200 mensen per uur de petitie. 'Het zal in Nijmegen niet anders zijn.'

De Radboud Universiteit is een vooruitstrevende universiteit. Zij investeren meer dan andere universiteiten in het vervangen en verminderen van dierproeven. ADC vindt het dan ook vreemd dat deze universiteit toch nog blijft vasthouden aan het gebruik van apen voor verouderde testen.

Molenaar: 'We beseffen vaak niet de impact van experimenten op wezens die zo dicht bij ons staan. De dieren zitten jarenlang in kleine ruimtes en hebben nauwelijks afleiding. Om mee te werken aan het experiment beginnen zij uitgedroogd aan de test. Vervolgens krijgen zij een druppel water als beloning dat ze gedurende het experiment een goede handeling verrichtten. Zij hebben implantaten in hun hersenen. Deze irriteren en de apen willen die eruit trekken.
Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat het bestuur nog geen stappen heeft ondernomen om deze testen te stoppen. We hebben deze campagne in februari opgestart om de apenexperimenten te stoppen. We zullen nooit opgeven zolang deze dieren lijden en afgemaakt worden.'

Voor meer informatie:



Ingezonden persbericht