Ingezonden persbericht


Presentatie halfjaarcijfers nieuwbouw koopwoningen en actuele stand van zaken woningmarkt

Nieuwbouwmarkt bevindt zich in rollercoaster

Het gaat niet goed met nieuwbouwmarkt. Dat staat in de nieuwe halfjaarlijkse Thermometer Koopwoningen van de Nederlandse Vereniging voor Bouwondernemers (NVB). Na een korte opleving in 2010 roetsjt de markt in 2011 alweer even hard naar beneden. Sinds de invoering van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen per 1 augustus jongstleden zijn de banken uiterst kritisch en terughoudend bij het verstrekken van hypotheken. Hierdoor heeft de eerdere verlaging van de overdrachtsbelasting nauwelijks nog effect. Wat zijn hiervan de gevolgen voor de woonconsument? En wat betekent dit voor de lokale en provinciale bouwproductie?

Op donderdag 22 september aanstaande organiseren de NVB en de provincie Noord-Holland een persbijeenkomst over de actuele situatie van de huidige woningmarkt. Tijdens deze bijeenkomst presenteert de NVB de Thermometer Koopwoningen. Deze halfjaarlijkse rapportage die samen met het Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft wordt opgesteld, geeft een helder en betrouwbaar beeld van de Nederlandse koopwoningenmarkt. Zowel landelijk, regionaal als lokaal. Gedeputeerde Wonen van de provincie Noord-Holland, Joke Geldhof, neemt het eerste exemplaar van de Thermometer in ontvangst en geeft een reactie op de bevindingen.

Programma persbijeenkomst

Het programma van de persbijeenkomst op donderdag 22 september aanstaande in het provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem begint om 11.00 uur (10.30 uur ontvangst). Na een korte introductie geeft Nico Rietdijk, directeur NVB, een toelichting op de Thermometer Koopwoningen. Vervolgens zal Johan Groen, voorzitter van de NVB-klankbordgroep Noord-Holland, het eerste exemplaar aan gedeputeerde Joke Geldhof overhandigen. Zij zal haar visie geven op de gevolgen van de woningbouwontwikkelingen in het algemeen en voor Noord-Holland in het bijzonder. De bijeenkomst wordt besloten met de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Na afloop, uiterlijk om 13.00 uur, is er voor de aanwezigen een persmap beschikbaar met daarin een persbericht, de Thermometer Koopwoningen en de aanbevelingen.

Aanmelden