Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Gemeente gaat buurt in om over toekomst te praten

Sittard-Geleen, 21 september 2011 - Het gemeentebestuur van Sittard-Geleenn gaat vanaf komende week met inwoners brainstormen over de leefbaarheid in de wijken van Sittard-Geleen. Met het oog op trends zoals krimp, mobiliteit en individualisering is het huidige voorzieningenniveau niet te handhaven. Hoe desondanks de leefbaarheid gehandhaafd kan blijven, moet tijdens in totaal 12 bijeenkomsten boven water komen.

'Als gemeente denken wij constant na over de toekomst van onze stad en hoe we in die toekomst zo goed mogelijk kunnen voorzien in de behoeften van onze burgers,' zegt wethouder Pieter Meekels (wijkgericht werken). 'We nemen nu het voortouw omdat we constateren dat in de wijken ontwikkelingen plaatsvinden die van invloed zijn op sociale contacten, wonen, wijkeconomie, maatschappelijke voorzieningen en openbare ruimte.'

Tijdens werkateliers wil het college van B&W samen met de inwoners de ontwikkelingen voor de komende jaren vaststellen. Dat gebeurt onder de noemer 'Leefbaarheidsagenda 2025'. Daarin komen zaken aan de orde als: waarom wonen mensen in 2025 nog prettig in hun buurt, hoe de sociale contacten in de buurt dan moeten zijn, aan welke voorzieningen er dan waarschijnlijk behoefte is en hoe inwoners zelf kunnen bijdragen aan de leefbaarheid in hun buurt. Dat alles met als uitgangspunt dat het aantal voorzieningen de komende jaren eerder afnemen dan gelijk blijven.

Naast de uitkomsten van de werkateliers vormt ook de Actualisatie Basiskwaliteit Leefbaarheid een belangrijke bron voor toekomstige keuzes. 'De hoofduitgangspunten hiervoor dateren uit 2007 en zijn recent bijgesteld', aldus wethouder Berry van Rijswijk (zorg en welzijn. 'Deze nieuwe benadering van werken aan leefbaarheid wordt samengevat onder de titel actief burgerschap. Daarbij gaat het nadrukkelijk over het nieuwe samenspel met inwoners en partnerorganisaties waarbij de inwoners zelf het uitgangspunt van de vernieuwing vormen.'

De inbreng van alle inwoners tijdens de werkateliers wordt op prijs gesteld, in het bijzonder roept het gemeentebestuur jongeren op om mee te denken over de toekomst van de wijken. Zij zijn immers 'de bewoners van morgen.

De leefbaarheidsagenda 2025 dient als basis voor de stadsdeelprogramma's 2013-2016, die in de loop van volgend jaar worden gemaakt.


---