Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 22 september 2011

Webdienst Historische Kranten uitgebreid met na-oorlogse kranten

De KB heeft de webdienst Historische Kranten uitgebreid met 500.000 pagina's naar een totaal van twee miljoen. Uit heel Nederland, de West en uit vier eeuwen zijn er kranten bijgekomen. Nu voor het eerst ook na-oorlogse kranten, zoals het Nieuwsblad van het Noorden, de Amigoe di Curaçao en de Juinensche courant.

Kranten uit vier eeuwen, ook uit Suriname en Caraïbisch gebied Ruim twintig achttiende-eeuwse kranten, zoals Utrechtsche Courant en Nationaale Courant, laten de ontwikkeling van de Bataafse republiek tot en met de inlijving bij Frankrijk zien. Enkele Surinaamse kranten uit de negentiende eeuw zijn nu beschikbaar, en dertig jaargangen van de twintigste-eeuwse Amigoe di Curaçao. De Amigoe is van na de oorlog; voor het eerst zijn recentere kranten opgenomen. Belangrijke delen van het Nieuwsblad van het Noorden en het Nieuwsblad van Friesland zijn nu doorzoekbaar, evenals enige jaargangen van De Telegraaf, met de eerste kleurenpagina's in de website. Speciale vermelding verdient de Juinensche Courant, een parodie op een huis-aan-huisblad die Kees van Kooten en Wim de Bie maakten voor de VPRO (1982-'83).

Sneller doorzoekbaar
De webdienst Historische Kranten is sinds zijn lancering in mei 2010 al bijna een miljoen keer bezocht. Gelijktijdig met deze aanvulling van een half miljoen pagina's is de KB ook overgestapt op nieuwe software, zodat de site nu een veel snellere performance kent. Hierdoor is het mogelijk om vanaf nu periodiek honderdduizenden pagina's toe te voegen. Tot eind volgend jaar zal de webdienst in fasen worden uitgebreid van twee miljoen naar negen miljoen pagina's.

KB, nationale bibliotheek van Nederland
De KB (Koninklijke Bibliotheek) is de nationale bibliotheek van Nederland en heeft als missie om mensen en informatie samen te brengen. De komende jaren spant de KB zich in om alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften te digitaliseren.

De webdienst kranten.kb.nl is tot stand gekomen in het kader van het Nationaal Programma Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten van NWO/Agentschap NL, voorheen SenterNovem.