Politiebond ACP

Nationale Politie: `Naast structuur- vooral cultuurverandering nodig'

De vaste Kamercommissie van Veiligheid en Justitie (V&J) behandelt donderdag 22 september de nieuwe Politiewet. De Tweede Kamerleden debatteren die middag over de wetswijzigingen die nodig zijn voor de invoering van een Nationale Politie. Naast deze formele wijzigingen is echter ook een cultuurverandering hard nodig. "Als ACP hebben wij al vanaf het begin op de noodzaak hiervan gewezen. Sterker nog, zonder cultuurverandering zal de Nationale Politie niet de door de politiek beloofde `winst' voor de burger, namelijk een veilige en leefbare samenleving, gaan opleveren", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

Om die reden is de ACP dan ook blij met het standpunt van minister Opstelten van V&J dat een cultuurverandering bij de politie als noodzakelijk wordt gezien om de prestaties van de politie te verbeteren. Uit de plannen/documenten die de minister reeds aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, maar ook in de verstrekte opdracht aan Gerard Bouman, de Kwartiermaker Nationale Politie, wordt duidelijk dat de cultuurverandering gelijk dient op te gaan met de vorming van de Nationale Politie als organisatiestructuur.

Debat

Met dit artikel doet de ACP een eerste bijdrage aan het debat over deze cultuurverandering. "Deze is noodzakelijk voor het succesvol realiseren van een Nationale Politie. Met behulp van een onderzoeker is door de ACP, op basis van een groot aantal (inter)nationaal wetenschappelijke onderzoeken en publicaties, naar het functioneren van de politie op allerlei terreinen gekeken. Hieruit is naar voren gekomen dat er vier knelpunten zitten in de huidige cultuur bij de politie. Daarbij is uitgegaan van een Nationale Politie met één organisatie met een daarbij behorende cultuur in plaats van een fusie of samenvoeging van diverse regio's en andere onderdelen van de politie."

Knelpunten huidige cultuur

1. Vertrouwen van de burger in de politie
2. Kwaliteit en kwantiteit van de prestaties van de politie 3. (Intern) samenwerkend vermogen en tevredenheid medewerkers. 4. Aansluiting op de omgeving, burgerparticipatie en -tevredenheid.

Omslag

Om tot een cultuurverandering te komen zal op deze punten een omslag moeten komen. Belangrijk is ook dat de cultuurverandering op al deze knelpunten zal moeten plaatsvinden en in onderlinge samenhang met elkaar. De ACP zal deze ontwikkeling scherp blijven volgen, zich sterk blijven maken voor de realisatie van deze noodzakelijke cultuurwijziging bij de politie en hierover regelmatig berichten.
---

19/09/11 17:05

---