Vader ontvoert en dumpt gezin in Tunesie


ZOETERMEER EN DEN HAAG, 20110922 -- De Haagse justitie houdt al negentig dagen de Beschir S. (47) uit Zoetermeer vast omdat hij ervan wordt verdacht zijn vrouw en kinderen tijdens een vakantie januari 2009 in Tunesië te hebben gedumpt omdat hij vond dat zijn kinderen een streng islamitische opvoeding moesten genieten. Dit meldt het Internationale Expertisecentrum Kinderontvoering.

Moeder Imen (36) en  haar, in Nederland geboren,  kinderen Bouchra (7) en Adam Handa  (5) zaten als ratten in de val.
... Op basis van Tunesische wetgeving is  het voor de kinderen niet mogelijk om terug te reizen naar Nederland zonder toestemming van de vader.

De kinderen hebben zowel de Tunesische als de Nederlandse nationaliteit.
Zelf keerde de vader na de ‘vakantie’ spoorslags terug naar Nederland, blijkbaar omdat hij persoonlijk wel de vruchten van de Hollandse welvaartsstaat wilde plukken.
Hij heeft een eigen elektrobedrijf in Zoetermeer.Woordvoerster Tuscha Essed van het openbaar ministerie in Den Haag bevestigde gisteren dat de man al negentig dagen vastzit.

De moeder, de 36-jarige Imen Barhouma, schakelde het Internationale Expertise Centrum Kinderontvoering.NL ( www.kinderontvoering.nl ) in Den Haag in. 
De heer Anselmo LLobera van dit Expertisecentrum deed op 21 juni dit jaar namens de moeder aangifte van de kinderontvoering bij de politie Zoetermeer.
Korte tijd later ging justitie op LLobera’s verzoek tot actie over en arresteerde de vader.
Hij weigert om de noodzakelijke uitreispapieren voor zijn vrouw en kinderen te tekenen, hij vindt dat ze in Tunesië moeten blijven.

De Nederlandse ambassade in Tunesië heeft wel nieuwe Nederlandse paspoorten voor de kinderen geregeld, maar zelfs met deze documenten is het voor de kinderen niet mogelijk terug te keren naar Nederland. Imen, die mei 2001 naar Nederland kwam, zit met haar kinderen ondergedoken bij haar moeder Bizerti, zestig kilometer van de hoofdstad Tunis.
De hartsvriendin van moeder Imen, Afra van de Velde uit Den Haag, zegt:  “Het is heel tragisch, de spanning loopt behoorlijk op.

De kinderen hebben het heel erg moeilijk, Bouchra zat gewoon in Nederland op school, de Prins Bernhard school in Zoetermeer.”

Moeder Imen meldt ons telefonisch vanuit Tunesië: “Het is geestelijk heel zwaar, er wordt elke dag over Nederland gesproken, de kinderen hebben foto’s om naar te kijken.
Ze missen hun huis, hun leven, hun vriendjes en vriendinnetjes.
Ze zijn onder behandeling van een kinderpsychiater.
We proberen er het beste van te maken”. De vader moet vandaag om 13:30uur voor de rechtbank Paleis van Justitie Den Haag voorkomen.

Justitie wil dat zijn voorlopige hechtenis wordt verlengd.
En justitie wil dat de vader een document ondertekend waarmee de moeder met haar kinderen kan terugkeren naar Nederland. B.S. hangt een gevangenisstraf van negen jaar boven het hoofd.

LLobera reist binnenkort af naar Tunesie om in samenwerking met politie en justitie moeder en kinderen daar verder bij te staan, het uitreisverbod opgeheven te krijgen.