Aankondiging Debatprijs beste debater Algemene Politieke Beschouwingen

Persbericht van Nederlands Debat Instituut Holding

B.V.
Op donderdag 22 september aanstaande reikt het Nederlands Debat Instituut de jaarlijkse Debatprijs uit aan de beste debater tijdens het debat over de Algemene Politieke Beschouwingen. De uitreiking vindt plaats aan het einde van de tweede dag tijdens de schorsing voor het diner op de persgalerij van de Tweede Kamer.

De afgelopen jaren is de uitreiking van deze prijs een traditie geworden. Vorig jaar werd de uitreiking verplaatst, door het uitblijven van deze beschouwingen, naar het debat over de Regeringsverklaring. De winnaar was Mark Rutte. Eerdere winnaars waren Femke Halsema (2008) en Alexander Pechtold (2009).

Doel van de prijs en jurycriteria
Met het uitreiken van de Debatprijs vragen de initiatiefnemers (Nederlands Debat Instituut en Universiteit Leiden) aandacht voor het maatschappelijk belang van kwalitatief goede parlementaire debatten. Alle deelnemende fractieleiders en de minister-president worden door de jury beoordeeld aan de hand van een drietal debatcriteria:

1. Duidelijkheid van visie, standpunten en argumentatie: het helder overbrengen van de boodschap van de partij.
2. Kwaliteit van interactie: het in staat zijn om onderbouwd duidelijk te maken waar de eigen visie afwijkt van die van anderen en waarom. 3. Regievoering: het vermogen om het debat te sturen in de gewenste richting en het domineren van de inhoud.

Spannend debat
Een jaar geleden stond het debat in het teken van de nieuwkomers; de helft van de deelnemers was nieuw in zijn rol van fractieleider, 'gedoger' van het kabinet of minister-president. Uiteindelijk was het Mark Rutte die in positieve zin de meeste aandacht naar zich toe trok door zijn verfrissende stijl van leiderschap en duidelijke spreekstijl. Zonder enige uitzondering werd lovend over zijn optreden gesproken en won hij de Debatprijs.

Dit jaar staat hij onder zware druk. Door een aantal communicatieve missers is zijn spreekstijl onderwerp van kritiek geworden. Daarnaast beginnen de enorme bezuinigingen van dit kabinet hun beslag te krijgen en zal hij zwaar onder vuur komen te liggen. Dat is in ieder geval de druk die vooral op Job Cohen ligt. Lukt het hem om zijn positie van oppositieleider waar te maken? En hoe gaat Geert Wilders zijn rol van gedoogpartner, tevens criticaster van het Europabeleid invullen? Maar ook Alexander Pechtold zit in een dubbele positie. Hij steunt het kabinet grotendeels op het meest actuele dossier van de Eurocrisis maar zal zich ook willen profileren als oppositiepartij.

Kortom, het belooft een interessant debat te worden waarin de retorische kwaliteit van de deelnemers een onderscheidende rol zal vervullen!

Jury Debatprijs
De jury van de Debatprijs bestaat uit Roderik van Grieken (directeur Nederlands Debat Instituut), Jaap de Jong (hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media Universiteit Leiden) en Donatello Piras (hoofdtrainer/debatleider Nederlands Debat Instituut). De juryleden volgen het debat live in de Tweede Kamer.
Het Nederlands Debat Instituut heeft een jarenlange traditie van het beoordelen van parlementaire debatten. Het instituut publiceert regelmatig over de kwaliteit van het politieke debat in ons land en treedt op voor radio en televisie met analyses.

*

Links:
http://www.debatinstituut.nl



Razende Robot Reporter