Gemeente Aalsmeer

maatschappelijke stages

Regionale aftrap maatschappelijke stages

Donderdag 22 september vinden in Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn Kick-off manifestaties plaats voor de officiele start van het project Maatschappelijke Stages.

Doel is leerlingen uit het voortgezet onderwijs bekend te maken met de mogelijkheden. Een Maatschappelijke Stage raakt iedereen, het is dé manier om mensen in je omgeving te helpen.

Wethouder Ulla Eurich: Maatschappelijke stages maken leerlingen bewust van de noodzaak en de betekenis van vrijwilligerswerk voor de maatschappij. Zij leren dat ze andere mensen kunnen helpen en iets voor hen kunnen betekenen, zonder dat daar iets tegenover staat. Het maakt leerlingen duidelijk dat ze invloed kunnen hebben op de maatschappij, dat ook zij iets kunnen verbeteren in hun eigen omgeving of in die van anderen. Het versterkt hun sociale vaardigheden en vergroot hun zelfvertrouwen doordat ze in aanraking komen met nieuwe en andere situaties. Tijdens de maatschappelijke stage komen de leerlingen in aanraking met verschillende vormen van vrijwilligerswerk. Ze kunnen bijvoorbeeld mee helpen bij sportclubs, peuterspeelzalen, zorginstellingen, dieren opvang en nog heel veel meer. Allemaal even zinvol.

Maatschappelijke Stage

Vanaf het schooljaar 2011-2012 zijn alle nieuwe scholieren in Nederland in het voortgezet onderwijs verplicht om tijdens hun schoolcarrière 30 uur een Maatschappelijke Stage te lopen. Elke gemeente is verantwoordelijk voor het eigen beleid rond de Maatschappelijke Stage. De gemeenten binnen de Amstelland regio (Aalsmeer, Uithoorn, Ouder-Amstel en Amstelveen) hebben besloten de Maatschappelijke Stage regionaal op te pakken en uitbesteed aan de Vrijwilligers centrale. Deze beschikt over een uitgebreid netwerk van maatschappelijke organisaties, heeft zicht op vrijwilligersplekken en op de kansen en mogelijke knelpunten bij het organiseren van stage plekken.

Lokale pilot

Het afgelopen jaar is er zowel landelijke als lokale pilots van Maatschappelijke Stage. Scholen leren samenwerken met maatschappelijke organisaties en de stagebieders leren hoe je jongeren een plek geeft binnen het vrijwilligerswerk. Geen eenvoudige opgave voor alle betrokken partijen, maar er wordt hard aan gewerkt en er zijn meerdere positieve ervaringen opgedaan. Een reactie van Glenn die stage liep bij Sportservice Haarlemmermeer: 'Leuk, veel geleerd. De eerste keer lesgeven was spannend. De volgende lessen waren heel leuk en alles ging vanzelf'. Lesgeven, met kinderen omgaan, leuke spelletjes doen. Maar vooral de ervaring te merken hoe blij kinderen worden als ze sporten was ontzettend leuk". Met de Kick-off manifestatie denken de gemeenten, scholen en vrijwilligerscentrale daar nog eens een extra impuls aan te geven.

Meer informatie over Maatschappelijke Stage is te vinden op de website www.mas-amstelland.

kick-off maatschappelijke stage