Gemeente Enschede

Nieuwe aanpak met `Scoren in de Wijk' en de Woonplaats

Klimopbanenmarkt Enschede voor activering werkzoekenden

In de Grolsch Veste wordt op 22 september een grote klimopbanenmarkt voor werkzoekenden gehouden. Tussen 9.00 en 12.30 uur worden ruim 100 werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt verwacht. Tijdens de markt krijgen mensen met een WWB-uitkering een zogenoemde klimopbaan aangeboden om op deze manier participatie te verhogen en hun kansen op betaald werk te vergroten. Een klimopbaan is een leerwerkplek bij een werkgever of instelling gericht op groei en met individuele leerdoelen.

De markt wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen Stichting `Scoren in de Wijk' van FC Twente, de Woonplaats en de gemeente Enschede. Deze organisaties vinden het belangrijk om iets betekenen op het gebied van participatie en (vrijwilligers)werk voor werkzoekenden. Wethouder Myra Koomen: "Het is erg belangrijk dat mensen `arbeidsfit' worden gemaakt. Op die manier vergroot je namelijk de kansen van deze mensen op een vaste baan. En dat is iets waar we allemaal naar streven. Ik ben dan ook erg tevreden met de samenwerking met de Woonplaats en de Stichting `Scoren in de Wijk'.

Nieuwe aanpak
In het verleden vonden nog één-op-één gesprekken tussen een werkzoekende en een consulent in de spreekkamer bij de gemeente plaats. Dit is niet meer het uitgangspunt. Tijdens de klimopbanenmarkt komen vraag en aanbod bij elkaar. De gemeente heeft de afgelopen maanden geëxperimenteerd met deze werkwijze en de resultaten zijn positief. Elke maand wordt voortaan minimaal één klimopbanenmarkt gehouden. Locatie en doelgroepen verschillen per keer. Zo kan gekozen worden voor alleenstaande ouders, jongeren of zelfs voor een bepaalde wijk.

Programma
Wethouder Myra Koomen en Jan van Halst openen de klimopbanenmarkt op 22 september. De werkzoekenden krijgen uitleg over klimopbanen. Vervolgens vertellen mensen uit de praktijk over hun ervaring in een klimopbaan. Het ROC van Twente speelt bij elke klimopbanenmarkt een grote rol. Scholing is een belangrijk instrument, dat altijd naast een klimopbaan ingezet kan worden. Ook zijn mensen van het ROZ en de Powercentra aanwezig. Na een kleine pauze worden rond 10.30 uur de werkzoekende in groepen verdeeld om samen met een participatiecoach de keuze te bespreken.