Vrije Universiteit Amsterdam

Bijdrage van membraanblaasjes aan het uitgroeien van hersencellen


* Startdatum: 22-09-2011


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Growth Cone Dynamics and Vesicle Traffecking in Developing Neurons in Vitro


* Spreker: J.H.P. Broeke


* Promotor: prof.dr. M. Verhage


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Uit het onderzoek van Jurjen Broeke naar de bijdrage van membraanblaasjes aan het uitgroeien van hersencellen blijkt onder andere dat als de blaasjes niet kunnen worden toegevoegd aan het membraan, de uitgroei van de cel tijdens de vroege ontwikkeling achterloopt in vergelijking met cellen die hiertoe wel in staat zijn.

Tijdens de ontwikkeling van de hersenen moeten twee logistieke problemen worden opgelost: hersencellen moeten van een ronde cel uitgroeien naar een vertakte cel met verschillende uitlopers en ze moeten contacten maken en onderhouden met andere hersencellen. De afstanden die hierbij moeten worden afgelegd variëren van enkele millimeters tot meer dan een meter. Een contact tussen twee hersencellen kan kortstondig zijn of een levenslang bestaan. Om de groei van de hersencel mogelijk te maken moet de oppervlakte enorm uitbreiden. Een methode hiervoor is het toevoegen van kleine blaasjes aan het membraan. Broeke onderzocht de bijdrage van deze blaasjes aan het uitgroeien van de hersencel.

Broeke ontdekte dat als de blaasjes niet kunnen worden toegevoegd aan het membraan de uitgroei van de cel tijdens de vroege ontwikkeling achterloopt in vergelijking met cellen die hiertoe wel in staat zijn. Daarna onderzocht hij het transport van blaasjes en het afgeven van signaalstoffen aan de omgeving in volgroeide cellen. Hierbij keek hij naar een signaalstof die een belangrijke rol speelt bij stress en geheugen, twee processen waarbij de contacten tussen hersencellen worden aangepast. In samenwerking ontwikkelde hij een programma dat ons in staat stelt om zonder ingreep van mensen het transport te beschrijven. Met behulp van dit programma bekeek Broeke het transport van de blaasjes, waarbij hij ontdekte dat blaasjes met deze signaalstof zich niet gedragen als andere blaasjes.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam