Rijksvoorlichtingsdienst

INNOVATIEVE VARKENSSTALLEN

Het is mogelijk om nieuwe varkensstallen te bouwen die duurzaam en diervriendelijk zijn, goed in het landschap passen en toch niet duurder zijn dan een standaardstal. Dat is de uitkomst van een ontwerpopdracht die vijf provincies en de Rijksadviseur voor het Landschap gezamenlijk organiseerden. De provincies Noord-Holland, Utrecht, Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant selecteerden elk een varkenshouder met bouwplannen. Aan deze ondernemer werden een architect en een technisch adviseur gekoppeld. Deze teams kregen de opdracht een ontwerp te maken voor de nieuwbouw of uitbreiding van het varkensbedrijf, met een hoge ambitie voor dierwelzijn en milieu.

De resultaten van deze ontwerpcompetitie zijn veelbelovend. Omdat de eisen voor duurzaamheid vanaf het begin in het plan werden betrokken, ontstonden innovatieve oplossingen die voor de ondernemer haalbaar zijn. Meer bewegingsruimte voor de dieren, laag energieverbruik en een uitgekiende mestverwerking zijn voorbeelden van dergelijke innovaties. Ook aan het uiterlijk van de stallen en de landschappelijke inrichting van de erven is veel zorg besteed.

Een breed samengestelde jury, waarin ook de LTO vertegenwoordigd was, koos het beste plan. De prijs, bestaande uit een bedrag van ¤ 25.000,- en bedoeld om het winnende ontwerp verder uit te werken tot een bouwplan, wordt op donderdagmiddag 22 september uitgereikt door staatssecretaris Bleker van het ministerie van EL&I. Voorafgaand aan de prijsuitreiking presenteren de varkenshouders en de architecten hun plannen.

Deze bijeenkomst vindt plaats van 13.30 tot 17.30 uur in de Caballero-fabriek , Saturnusstraat 60 2516 AH Den Haag. U kunt zich voor het bijwonen van deze bijeenkomst opgeven bij het NIROV (www.nirov.nl, Manifestatie Stalontwerp). Er wordt op die dag ook een publicatie over de ingediende plannen gepresenteerd.




RVD Mediafeed