Gemeente Zoetermeer

Landelijke Week tegen Eenzaamheid

bloemlogo uit gemeentevlag
Meer dan een miljoen mensen in Nederland voelen zich eenzaam. Om meer aandacht te vragen voor dit probleem, organiseert Coalitie Erbij van 22 september tot en met 1 oktober 2011 de Week tegen de Eenzaamheid. Het is de tweede keer dat de Coalitie Erbij (een netwerk van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk betrokken ondernemingen) aansluit bij de landelijke Week tegen Eenzaamheid. De nadruk wordt tijdens de Week tegen Eenzaamheid gelegd op de preventie van eenzaamheid, met de boodschap 'Voorkom eenzaamheid, versterk je Sociaal Konvooi'.

De Langste Eettafel
Tijdens de week vinden allerlei activiteiten plaats, zoals het symposium 'Eenzaamheid onder jongeren; kan ICT er wat aan doen?', de themamiddag 'Dakloos, drugs, alles kwijt - Last of lust?' en De Langste Eettafel, waarbij iedereen opgeroepen wordt om een etentje te organiseren voor bijvoorbeeld mensen die je lang niet gezien hebt of mensen die je beter wilt leren kennen.

Twee wijkrestaurants in Zoetermeer doen mee aan de Langste Eettafel van Nederland, op 24 september van 17.00 tot 19.00 uur. Eén tafel komt te staan in het wijkrestaurant De Waard in de wijk Meerzicht, Albrandswaard 1. De andere in het wijkrestaurant El Patio in de wijk De Leyens, Gondelkade 33.

Reserveren is nodig en kan via deze telefoonnummers: wijkrestaurant De Waard: 079-320 8758
wijkrestaurant El Patio: 079-343 8288

Het volledige programma en meer informatie over de activiteiten staat op www.eenzaam.nl.

Actieplan Eenzaamheid
Ook de gemeente Zoetermeer heeft eenzaamheid hoog op de agenda staan. De strijd tegen eenzaamheid wordt gevoerd met het Actieplan Eenzaamheid. Een van de onderdelen hiervan is een proef om eenzaamheid te signaleren via de Huishoudelijke Hulp. Alle huishoudelijke hulpen in Zoetermeer zijn hiervoor getraind. Zij namen bij 1233 inwoners een vragenlijst af; ongeveer 160 van hen krijgen een vervolgbezoek van een meer gespecialiseerde hulp die met hen kijkt met welke activiteiten iemand zich minder eenzaam voelt.

Verder ontwikkelden de gemeente en Palet Welzijn het netwerkspel `Mijn vangnet', waarmee u kunt testen hoe bereidwillig uw familie, vrienden en kennissen zijn om u te helpen als dat nodig is. U vindt het spel op www.mijnvangnet.nl.