Gemeente Eindhoven

Controleactie Taskforce in Eindhoven

Woensdag 21 september is onder regie van de Taskforce aanpak georganiseerde criminaliteit een controleactie uitgevoerd op een woonwagenlocatie aan de Welschapsedijk in Eindhoven. De actie is onderdeel van de strategie van de Taskforce om de zogenaamde vrijplaatsen in Brabant aan te pakken. Tijdens de rustig verlopen actie zijn controles uitgevoerd door de gemeente en de Belastingdienst, met ondersteuning van politie.

Bij de actie in Eindhoven, die zowel fiscaal als bestuursrechtelijk van aard was, werkten gemeente (Bouw en Woningtoezicht, Werk, Zorg en Inkomen, BITE), Belastingdienst, Milieudienst, Q-Energy, brandweer en politie samen. De politie was met name aanwezig om de controleurs veilig en rustig hun werk te laten doen.

Overtredingen

Op de locatie is onder meer gecontroleerd op illegale bebouwing en bewoning, stroomaftap, uitkeringsfraude, overtredingen op de Wet milieubeheer, brandveiligheid en grondvervuiling. De Belastingdienst controleerde of de aanwezige bedrijven voldoen aan de regelgeving. Daarbij wordt bijvoorbeeld gelet op het voeren van een juiste administratie. De dienst heeft ook bekeken of er voor bedrijven of particulieren nog belastingschulden openstaan.

Op twee locaties werd illegaal gewoond in een schuur, op drie locaties illegaal gebruik gemaakt van gemeentegrond en er zijn diverse illegale gebouwen aangetroffen. Rondom het kamp is illegaal asbest geloosd en werd 125 kg teer aangetroffen. Deze stoffen zijn verwijderd. Twee uitkeringen worden aangepast, bij een derde wordt extra onderzoek gepleegd op basis van aangetroffen vermogen.

De belastingdienst heeft bij een zestal ondernemers een bedrijfsbezoek ingesteld. Hierbij zijn diverse waarschuwingen uitgedeeld wegens het niet voldoen aan de fiscale verplichtingen.

De politie trof tijdens de controle nog 36 hennepplanten en een oud vuurwapen aan. De hennepplanten zijn vernietigd, het vuurwapen is in beslag genomen. Ook is er een reeds ontmantelde hennepkwekerij aangetroffen en materialen ten behoeve van de hennepteelt.

Op twee andere adressen in Eindhoven en een adres in Waalre zijn tevens bedrijfsbezoeken gebracht. Op het adres in Waalre bleek een kapsalon gevestigd in een garage. Deze is daar niet toegestaan, de gemeente zal hier tegen optreden.

Alle overtredingen worden aangepakt en daar waar mogelijk vervolgd.

Helmond

Onder regie van de Taskforce werd dinsdag 20 september eveneens een controleactie uitgevoerd op een vrijplaats in Helmond. Beide actie staan los van elkaar, maar passen wel in het beleid om in Brabant geen plaatsen te creëren of te laten bestaan waar wet en regelgeving onvoldoende wordt gehandhaafd.