Vrije Universiteit Amsterdam

Gebergtevorming en subductie in de Alpen


* Startdatum: 23-09-2011


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Orogenesis and Subduction in Analogue Models. Expressions of leteral subduction polarity change below the Alps


* Spreker: S.W. Luth


* Promotor: prof.dr. S.A.P.L. Cloetingh


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Het onderzoek van Stefan Luth draagt bij aan een beter begrip van gebergtevorming in de Alpen. Hij verschaft inzicht in de relatie tussen vervormingen van de diepe ondergrond en structuren aan het oppervlak.

Ondanks veel geologisch onderzoek naar het gebergte in de Alpen zijn er onduidelijkheden over de grootschalige opbouw ervan. Een gebergte ontstaat wanneer twee continentale platen met elkaar botsen. In zo'n geval duikt (subduceert) een plaat onder de andere plaat. Welk van de twee platen subduceert kan aan de hand van de grootschalige opbouw van een gebergte worden vastgesteld. Langs deze weg hebben geologen beredeneerd dat onder de Alpen de Europese plaat subduceert onder Adria. Deze interpretatie is recentelijk bevestigd door middel van geofysisch onderzoek. Uit datzelfde onderzoek blijkt echter dat onder de Oost-Alpen de Adriatische plaat subduceert onder Europa. Langs het gebergte wisselt de subductie dus van polariteit. Dit tot grote verrassing van veel geologen.

Het onderzoek van Luth bouwt voort op deze `subductiepolariteitwissel' door middel van het nauwkeurig bestuderen van het samenspel van subductie en gebergtevorming. Belangrijke vragen zijn of de wissel in subductiepolariteit op grote diepte alsnog een mogelijke expressie vindt in de opbouw van het gebergte. Indien dat zo is, welke sporen vinden we daarvan terug in de Alpen? Een antwoord volgt uit een aantal geschaalde analoge modellen waarin Luth continentale subductie simuleerde in een laboratorium (TecLab) en de daarmee samenhangende gebergtevorming bestudeerde. Deze experimenten benadrukken een cruciale rol voor de sterkte en samenstelling van de platen en plaatgrens in zowel de voortgang van subductie als de opbouw van het gebergte. Tevens onthullen Luths experimenten, in combinatie met veldonderzoek, inderdaad een correlatie tussen de geologische opbouw van de Alpen en de subducitepolariteitwissel op grotere diepte.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam