Provincie Overijssel

Meer aandacht voor zonne-energie

22 september 2011

Een ruime meerderheid van Provinciale Staten van Overijssel willen een prominentere rol voor zonne-energie in het op te richten Energiefonds Overijssel.

Het fonds heeft als doel het aandeel van nieuwe energie in Overijsselse totale energieverbruik te verhogen tot twintig procent in 2020 door de inzet van 250 miljoen euro de komende 15 jaar. Daarmee hoopt de provincie ook de werkgelegenheid en de innovatie te stimuleren. Het fonds gaat leningen en garanties verstrekken, geen subsidies.

De BV die wordt opgericht zal worden geleid door een externe beheerder. In een unaniem aangenomen motie gaven de Staten aan dat deze fondsbeheheerder niet meer mag gaan verdienen dan de zogenoemde Balkenende-norm (circa 180.000 euro).

Volgens de Staten kan zonne-energie rekenen op ruim draagvlak binnen de Overijsselse samenleving en zou goed inpasbaar zijn in de opwekking van energie. Door inwoners en bedrijven de mogelijkheid te geven zelf energie op te wekken door de zon, is de verwachting van de Staten, dat inwoners bewuster met het gebruik van energie zullen omgaan.