KNHS

Alle Nederlandse WK-ponys door de keuring
22 september 2011
Ewoud Boom Lipica

LIPICA (KNHS) - De veterinaire keuring voor de wereldkampioenschappen mennen voor ponys in het Sloveense Lipica had voor slechts één deelnemer nare gevolgen. Van de 201 ponys die aan de dierenartsen werden getoond, voldeed alleen een 13-jarige pony van de Deense tweespanrijder Niels Schelde Petersen niet aan de gestelde gezondheidseisen.

De 34 Nederlandse ponys kregen groen licht. Voor Melanie Becker (Klaaswaal) en Jan de Boer (De Vecht) was het wel even spannend. Beckers Ostaras Sandor en twee ponys van vierspanrijder Jan de Boer werden pas in tweede instantie goed gekeurd.

In totaal verschijnen er 10 Nederlandse combinaties aan de start. Bij de enkelspannen zijn dat titelverdedigster Melanie Becker en Yvonne de Ruyter (Rotterdam). Bij de tweespannen wordt de Oranje-eer verdedigd door Ewoud Boom (Nijkerk), Woutera van de Kamp (Ermelo), Manon van Kasteren (Schijndel) en Karel van Kekem (Hoogblokland). Bij de vierspannen bestaat de Nederlandse ploeg van bondscoach Ad Aarts (Liessel) uit Jan de Boer, Bram Chardon (Den Hoorn Zh), Aart van de Kamp junior (Ermelo) en Marcel de Vries (Eygelshoven).

Het programma van de WK mennen voor ponys in Lipica (Slo) luidt: Donderdag: dressuur enkelspannen en eerste deel tweespannen. Vrijdag: dressuur tweede deel tweespannen en vierspannen. Zaterdag: marathon.
Zondag: vaardigheidsproef.

Foto Ewoud Boom: Rinaldo de Craen