FNV KIEM

Edwin Bouwers beklimt Alpe d'Huez voor Kika

donderdag 22 september 2011

FNV KIEM-voorzitter Edwin Bouwers beklimt komend weekend met een stel companen per fiets de Alpe d'Huez in de Franse Alpen.

Hij doet dit niet alleen voor zijn plezier of voor de prestatie maar ook voor een goed doel: Kika. Dat is een organisatie die kinderen met kanker helpt. Staal Bankiers en FNV KIEM zijn de sponsoren van Edwin.

De beruchte klim naar Alpe d'Huez telt 21 steile bochten met een hoogteverschil van in totaal 1.080 meter. De 'Nederlandse berg' was 27 keer finishplaats in de tour de France. Het traject is 13,8 km lang met een stijgingspercentage van 7,9 procent.

Gemiddeld duurt de beklimming voor amateurs en recreanten snel 2 uur of meer. De snelste beklimming staat op naam van Alberto Contador. Hij reed in 2010 tijdens de Dauphiné Libéré in 37.30 minuten van de voet naar de top van de berg. In de Tour van 1997 deed Marco Pantani, dit in 37.35 minuten.

Acht keer kwam in de Tour de France een Nederlander als eerste over de meet. Hennie Kuiper, Joop Zoetemelk en Peter Winnen wonnen zelfs tweemaal. De laatste Nederlandse winnaar was Gert-Jan Theunisse, die in 1989, na een solo over ruim honderd kilometer over de streep kwam met een minuut voorsprong op Pedro Delgado en Laurent Fignon.