Provincie Noord-Holland

Gedeputeerde Sweet opent eerste stationsbibliotheek in Haarlem

22 september 2011 -

Gedeputeerde Elvira Sweet heeft woensdag 21 september op station Haarlem de officiële opening verricht van de eerste stationsbibliotheek in Europa.

Tevens ontving zij uit handen van de directeur van initiatiefnemer ProBiblio, Anne Rube, het 250e lidmaatschap. De bibliotheek op het Station Haarlem is de eerste bibliotheek op een treinstation in Europa en richt zich specifiek op treinforensen.

Experiment
Begin augustus is de bibliotheek op station Haarlem opengegaan om proef te draaien. De bibliotheek is helemaal toegerust op treinreizigers, heeft een zeer actuele collectie en is ingericht op snelle service. De bibliotheek op het station is een experiment dat bij succes op andere grote stations navolging krijgt. Ruim 5000 mensen hebben de bibliotheek inmiddels bezocht en de reacties zijn zeer positief. Het project is bovendien genomineerd voor Beste Bibliotheekproject 2011.

Primeur
Gedeputeerde Elvira Sweet: "Ik ben trots dat onze provinciehoofdstad de primeur heeft van de eerste stationsbibliotheek in Europa. De provincie vindt het belangrijk dat nieuwe bibliotheekconcepten worden ontwikkeld. Innovatie is noodzakelijk. Ik hoop dat het zo'n succes wordt dat het op deze prachtige locatie gecontinueerd zal worden. En dat het ook in de toekomst elders navolging zal krijgen."

Partners
De bibliotheek op station Haarlem is tot stand gekomen door een samenwerking tussen serviceorganisatie ProBiblio, de Bibliotheek Haarlem en omstreken en NS. De provincie Noord-Holland heeft een substantiële subsidie verleend. NS heeft meegedacht over de formule en heeft samen met ProBiblio onderzoek gedaan naar de leesbehoefte van treinreizigers.

Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekophetstation.nl. v.l.n.r.: Anne Rube, directeur ProBiblio, Pieter Heiliegers, wethouder Cultuur gemeente Haarlem, Elvira Sweet, gedeputeerde Cultuur provincie Noord-Holland, Michiel Noy, algemeen directeur NS Poort en Lotte Sluyser, directeur Bibliotheek Haarlem en Omstreken v.l.n.r.: Anne Rube, directeur ProBiblio, Pieter Heiliegers, wethouder Cultuur gemeente Haarlem, Elvira Sweet, gedeputeerde Cultuur provincie Noord-Holland, Michiel Noy, algemeen directeur NS Poort en Lotte Sluyser, directeur Bibliotheek Haarlem en Omstreken
---